”Vi känner oss så välsignade”

Publicerad

Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill meddelar att de väntar barn.

Paret har ”den stora glädjen att meddela att de väntar barn”, skriver Hovet på sin hemsida. Prinsessan Madeleine gjorde även nyheten officiell på sin Facebooksida. Meddelandet är skrivet på engelska, och lyder på svenska ungefär:

”Chris och jag är överlyckliga över att kunna berätta att vi väntar barn i början av mars nästa år. Vi känner oss så välsignade och längtar efter att bli föräldrar!”

Kort därefter började nyheten delas. Gratulationer på fler språk trillade snabbt in under uppdateringen. Roger Lundgren, hovexpert, är förtjust över beskedet.

– Det finns inget som är så bra för en monarki som bröllop och kungliga bebisar, säger han till TT.

Prinsessan: Kan tänka mig att flytta till Sverige

Födseln är beräknad till i början av mars 2014. Prinsessan Madeleine och Cristopher O'Neill befinner sig just nu i New York, där de är bosatta. I en intervju med Svenska Dagbladet i mitten av juli sade prinsessan Madeleine att hon och maken kan tänka sig att flytta till Sverige i framtiden, men att det är USA som gäller ett tag till.

Hur graviditeten påverkar tankarna kring parets boende är oklart. Hovets informationsavdelning har inte heller några uppgifter om var förlossningen planeras ske.

– Nej. Det är alldeles för tidigt för att prata mer detaljer, säger pressekreterare Annika Jeppsson till TT.

Kommer fortsätta jobba som vanligt

Hovexperten Roger Lundgren hoppas på att paret kommer att ha ett hem i Sverige i framtiden.

– Mycket tyder väl på att de kommer att vara mer tid här så att barnet får vara nära sin svenska familj, säger han till TT.

Enligt uppgifter på hemsidan mår den blivande modern bra. Graviditeten kommer varken att påverka prinsessans Madeleines åtaganden under hösten eller hennes arbete för Childhood, skriver hovet.

Kungen besökte i dag Åtvidaberg som en del av den resa han gör genom Sverige i samband med 40-årsjubileumet. Men den som förväntade sig att höra en kommentar om det nya tillskottet blev besviken då kungen inte nämnde det kommande barnbarnet i sitt tal.

Missade du sändningarna från prinsessan Madeleine och Cris O'Neills bröllop? Se de bästa klippen genom att klicka på bilderna bredvid artikeln.

Så blir det med tronföljden

Visa

* Den nu aktuella tronföljden ser ut på följande sätt: Kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle, prins Carl Philip, prinsessan Madeleine.

* Christopher O'Neill är fortfarande utländsk medborgare. Om barnet blir enbart medborgare i USA kan det inte ingå i den svenska tronföljden.

* Christopher O'Neill är katolik. Om parets barn får en katolsk uppfostran kan det heller inte ta över den svenska tronen.

* Om barnet/barnen inte växer upp i Sverige är kan det/de inte ärva den svenska tronen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer