Prioriterades bort – dog i väntrum på akuten

Uppdaterad
Publicerad

En 38-årig kvinna som sökte akut vård på Akademiska sjukhuset i Uppsala för bröstsmärtor gavs inte högsta prioritet. När läkaren efter fyra timmar skulle genomföra en undersökning hade kvinnan avlidit i väntrummet.

-Det här är sådant som händer inom sjukvården, det går inte alltid att göra rätt och ställa rätt diagnos omedelbart, säger Brita Winsa, chefsöverläkare på Uppsala Akademiska sjukhus till SVT:s ABC.

Sjukhuset har nu anmält sig självt till Socialstyrelsen enligt Lex Maria för att få prövat om de felat.

Anvisades till undersökningsrum

Patienten kom till akutmottagningen, men högprioriterades inte utan blev anvisad att lägga sig i ett undersökningsrum i väntan på läkare. Det dröjde närmare fyra timmar innan läkaren kom in till patienten, och fann denne död.

-I den situationen när patienten sökte och med de symptomen, gjordes troligen en korrekt prioritering. Men naturligtvis så här i efterhand, med facit på hand, kan vi ju säga att det blev fel, säger brita Winsa till ABC.

Ska anmälas inom två månader

Grundregeln är att så kallade Lex Maria-anmälningar ska göras till Socialstyrelsen senast två månader efter en händelse där det kan antas att sjukhuset har utsatt en patient för risk att drabbas av allvarlig skada.

Fallet med 38-åringen inträffade i mars och först nu anmäls det enligt Lex Maria.

Lex Maria

  • Vårdgivare har enligt lag skyldighet att anmäla till Socialstyrelsen om en patient i samband med vård, behandling eller undersökning drabbats av eller utsatts för risk att drabbas av allvarlig skada eller sjukdom.
  • Bestämmelsen tillkom redan 1936 i samband med ett par förgiftningsfall på Maria sjukhus i Stockholm och kallas därför Lex Maria.
  • Lex Maria blev lagfäst 1997. Anmälan görs till Socialstyrelsen.
  • Syftet med Lex Maria är inte i första hand att upptäcka fel som kan leda till disciplinära åtgärder utan att Socialstyrelsen ska få kännedom om händelser inom sjukvården som innebär risker.
  • Vissa anmälningar enligt Lex Maria skickar Socialstyrelsen vidare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) för utredning om eventuella disciplinära åtgärder.
  • År 2004 anmäldes 1019 ärenden i Sverige till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.
  • 391 av dessa ärenden ledde till beslut om åtgärder för att minska olika risker. 75 av fallen ledde till att yrkesutövare inom vården anmäldes till HSAN som avgör om vårdpersonal gjort sig skyldig till fel eller försummelse.
  • HSAN kan tilldela vårdpersonal en erinran eller varning, återkalla legitimerad personal dess behörighet eller återkalla rätten att skriva ut vissa recept.
  • Om det i ett ärenden föreligger skälig misstanke om brott i yrkesutövningen kan HSAN överlämna ärendet till åklagare.

NE och Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.