Foto: TT

Ingen middag med Åkesson för ”Inte rasist men” – blev för dyrt

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson bjuder på middag! Så hette auktionen som avslutades under torsdagsförmiddagen. Slutpriset? 171.800 kronor.

En privat middag med Jimmie Åkesson har under veckan auktionerades ut på nätet. Tidigare har auktioner med partiledaren gått för tiotusentals kronor, men denna slog något slags rekord.

Skulle öppna upp middagsplatser

Sajten ”Inte rasist men” hade samlat ihop stora summor för att vinna middagen med SD-ledaren. På bara fem dagar fick de ihop närmare 160.000 kronor.

LÄS OCKSÅ: Sajten IRM vill vinna middag med Åkesson

– Vi hade lite planer på vad vi skulle göra med middagen, varpå vi var villiga att gå in med så mycket pengar, säger grundaren till sajten Henrik Johansson.

– Vi har försökt ställa Jimmie Åkesson mot väggen i fem års tid, vi har väldigt unika frågor och följdfrågor som inte ställts än.

Vad hade ni mer för planer?

– Det har vi inte berättat innan, men vi tänkte lämna ifrån oss två middagsplatser till personer som inte har möjligheten att ställa Åkesson mot väggen. Människor som blivit utsatta för hat och hot på grund av Sverigedemokraterna.

Räckte inte riktigt

Men 160.000 kronor var inte nog. Auktionen, som avslutades vid 10-tiden på torsdagen, landade på 171.800 kronor.

Foto: Skärmdump Tradera

– Det är inga våta ögon här över det. Pengarna kommer gå in i vår så kallade valfond istället, det är vi nöjda med, säger Henrik Johansson.

”Inte rasist men” kommer fortsätta att försöka få prata med partiledaren.

– Risken är stor att SD inte kommer lägga ut fler auktioner. Men vi har olika planer inför valrörelsen, det finns andra sätt att nå fram till Åkesson.

”Glad över att vinna”

I stället vann en man som, enligt Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein, är en helt vanlig privatperson.

– Han är väldigt glad att han vann. Han är en person som tycker om partiet och Jimmie, säger Joakim Wallerstein.

Mannen, som vill vara anonym, har sagt att han tänker ta med sin familj på middagen, som enligt annonsen har plats för sex personer.

Ännu oklar meny

Jimmie Åkesson är enligt sitt eget parti ”kanske Sveriges bästa kock”  och ”Han tillagar allt från traditionell svensk husmanskost till rätter med mer exotiska inslag, såsom tacos.” Vad Jimmie Åkesson kommer att laga under middagen är än så länge oklart.

– Han har själv aldrig lagat middag till mig så jag vet inte vad hans specialitet är, säger Joakim Wallerstein.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.