Problemfylld tåghelg

Uppdaterad
Publicerad

Kylan och snön ställde till med rejäla störningar i tågtrafiken under veckoslutet. I Göteborg vållade dessutom ett urspårat tåg problem stora delar av söndagen.

Ett hjulpar på en X2000-vagn hoppade tidigt på morgonen av spåret alldeles vid infarten mot Göteborg central och det ledde till störningar i trafiken, i huvudsak på ett par lokala linjer.

I samband med att en kran kom till platsen för att lyfta upp vagnen på spåret igen så fick stora delar av banområdet göras strömlöst. Pendeltrafiken mot Kungsbacka och norrut i Bohuslän fick vända utanför Göteborg och klaras sista biten med buss. Fjärrtågen gick i stort sett som vanligt.

Gick varm

Det urspårade tåget hade haft tekniska problem under lördagskvällen och då transporterats till Göteborg i mycket låg fart med hjälp av en så kallad tralla, ett slags extrahjul som ersatte det trasiga hjulparet. Trallan gick varm inne på stationsområdet och i en växel spårade tåget ur.

Förutom händelsen i Göteborg rullade tågtrafiken ändå i stort sett utan förseningar under söndagen, efter stora problem tidigare i helgen.

Fastfrusna växlar och trasiga tåg ledde till totalstopp och stora störningar i Stockholm och Mälardalen på fredagskvällen. Även på lördagen förekom stora förseningar på sträckan mellan Stockholm och Malmö.

Kan påverkas igen

Dessa förseningar var i stort sett avklarade på söndagsmorgonen.

-Men det är ju kallt fortfarande, så vi jobbar hela tiden med att hålla växlarna fria från snö och is. Systemet är fortfarande känsligt – både växlar och själva järnvägen påverkas av kylan. Så trafiken kan komma att påverkas igen, säger Daniel Widlund på Banverkets presstjänst.

I större städer där trafiken är tätare kommer det under måndagen att finnas större risk för förseningar. Banverket råder resenärer att vara ute i god tid och hålla öronen öppna efter information på stationerna.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.