Professor: Ordet affärsplan kan vara provocerande

Uppdaterad
Publicerad

Statsvetarprofessorn och socialdemokraten Ulf Bjereld anser att bruket av ordet ”affärsplan” i skuggbudgeten kan vara provocerande för S-anhängare och ser två risker.

– I och med att begreppet är så kontroversiellt inom partiet kan det hända att fokus blir på begreppet affärsplan. Tittar man på spinnet på nätet så är det uttrycket som dominerar helt och inte innehållet i debattartikeln, säger Bjereld.

– Den andra risken är att man långsiktigt urholkar synen på demokrati och synen på politiken, att man ser politiken som en marknad och medborgarna som kunder. Det är något som egentligen är socialdemokratin fjärran.

I debattartikeln står också att Sverige behöver en regering ”som står upp för arbetande människors hopp, värderingar och intressen”.

Kan uppfattas som parti som ligger nära Moderaterna

– Det är också ett sätt att försöka utmana moderaterna när det gäller arbetslinjen och tvätta bort bilden av S som ett bidragsparti, säger Bjereld.

– Även här är det samma risker som tidigare. Alla de som inte har ett arbete, finns det inget hopp för dem? S kan uppfattas som ett parti som ligger så nära moderaterna så att man låter vänsterflanken vara öppen.

Bjereld bedömer att syftet med debattartikeln är förmedla bilden att S är det parti där näringspolitiken är det mest centrala.

Löfven: Inte ett dugg konstigt

S-ledaren Stefan Löfven tycker inte att det är konstigt att använda ordet ”affärsplan”.

– Jag har jobbat hela mitt vuxna liv med näringslivet och jag vet att det är väldigt bra att vara fokuserad och tydlig med att det är detta som behöver åtgärdas, detta är huvudstrategin och då kallar man det för affärsplan, säger Löfven.

– Jag tycker att det är viktigt att kunna visa på en fokusering, en inriktningsförändring på fler jobb och högre kunskap och konkurrenskraft för Sverige.

TT: Är det viktigt för er att tala om behovet av en regering som står upp för de ”arbetande” för att ni inte ska kunna utmålas som ett bidragsparti?

– Det är inget snack om att arbete är landets viktigaste tillgång. Det är ett gammalt arbetarrörelseuttryck. Det är ju människor som kommer att göra skillnad och bidra med välstånd, säger Löfven.

– Sedan arbetarrörelsens begynnelse så har arbetets betydelse varit högst upp, så det är ingen ny politik eller ny demagogi bara för att vinna väljare. Det är vår politik i grunden. Sedan har det varit otydligt under en period beroende på olika orsaker.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.