Professorn: ”Behövs mer läkare och sjuksköterskor i äldrevården”

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags uppgav Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att regionerna har brustit i vården av äldre under coronapandemin. För att få en bättre vård efterlyser Anders Wimo, professor i geriatrisk allmänmedicin, mer personal i äldrevården.

– Vi måste öka läkarmedverkan i särskilt boende, säger han i SVT:s Agenda.

Anders Wimo är professor i emeritus vid Karoliska Institutet och har forskat på sjukdomar hos demenssjuka. Han har även arbetat som läkare inom primärvården sedan 80-talet, bland annat med ansvar för just äldreboenden.

Han menar att det krävs fler läkare och fler sjuksköterskor att lösa problemen i äldrevården.

– I Norge har man mycket fler sjuksköterskor i särskilda boenden, säger han i SVT:s Agenda.

Han vill även se att det införs en ny kategori med en medicinsk ansvarig läkare i kommunerna i kommunala verksamheten. Satsningar som kommer att kosta mycket pengar.

– Ja, det kommer att kosta massor med pengar, men god vård och omsorg kostar pengar och det finns ingen snabb lösning på det här, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.