”Jag tycker inte att man behöver vara orolig i nuläget”

Uppdaterad
Publicerad

Användandet av Astra Zenecas vaccin avbröts tvärt i Sverige på tisdagen  – men redan har många hunnit få en första dos. Enligt läkemedelsföretaget finns dock ingen anledning till oro.

– I dagsläget är det inte visat att det finns ett orsakssamband, säger Andreas Hedin, Astra Zenecas medicinska chef i Norden i SVT:s Morgonstudion.

Många i Sverige hade redan fått en första dos av Astra Zenecas vaccin när Folkhälsomyndigheten på tisdagen beslutade att pausa användningen till följd av rapporter om allvarliga biverkningar.

Det handlar om en kombination av blodproppar och låga nivåer av blodplättar som har upptäckts och kan resultera i inre blödningar, enligt studier som har gjorts.

Än så länge handlar det om ett mycket litet antal fall av totalt 17 miljoner vaccinerade i Europa och Storbritannien. Hittills har inga rapporterats i Sverige.

Men enligt 1177 har antalet personer som har hört av sig efter att ha fått vaccinet ökat.

Andreas Hedin, medicinsk chef för Astra Zeneca i Norden, menar dock att det i nuläget inte finns någon anledning till oro.

– För det första är biverkningarna som har rapporterats mycket mycket ovanliga. Det andra är att det i dagsläget inte är bevisat att det finns ett orsakssamband. Har man vaccinerats för mer än två veckor sedan är man i princip utom risk. Så jag tycker i dagsläget att det inte finns någon större anledning till oro, säger han i SVT:s Morgonstudion.

”Väldigt väl testat”

Andreas Hedin anser inte att Sverige och övriga länder som har pausat användningen av vaccinet överreagerar.

– Nej. Vi respekterar och förstår det beslutet som FHM och andra länders myndigheter har fattat eftersom säkerheten hos vaccinen, och alla läkemedel, har högsta prioritet. Om man får in rapporter om misstänkta biverkningar måste man gå till botten med det. Samtidigt så vill jag vara tydlig med att man i dag inte har kunnat slå fast något orsakssamband och att vaccinet också är väldigt väl testat, säger han.

”Knutna till biverkningar”

Ali Mirazami, professor vid Karolinska Institutet, konstaterar att de biverkningar som har rapporterats är allvarliga men ytterst ovanliga. Han betonar att andra vaccin som Janssens och Sputnik byggs på samma plattform som Astra Zenecas.

– Det är ett väldigt effektivt vaccin som stoppar spridningen av viruset, vad vi har sett i de senaste studierna. Sedan är Astra Zeneca, som andra vaccin, knutna till biverkningar. Men då pratar vi om lokala biverkningar som huvudvärk, feber och lite sjukdomskänsla. Sedan kommer det dyka lite udda biverkningar och det är inte så konstigt. Nu börjar vi vaccinera många människor, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.