Julklappar är ingen onödig gest, enligt professor Stefan Tengblad. Foto: pressbild, TT

Professorn: Julgåvor viktigt för att bygga relationer

Publicerad

Många företag väljer att skippa julklappar till de anställda, men julgåvor är relationsbyggande – och julfester skapar gemenskap på arbetsplatsen. Det menar Stefan Tengblad, som är professor i human resource management.

– Julgåvorna är för alla och har inget med prestation att göra. 

Bland Sveriges tio största myndigheter är det endast två som ger alla sina anställda julklappar i år. Stefan Tengblad, som är professor vid Göteborgs universitet, känner igen tendenserna. 

– Det har gått ned med julgåvor, jag tror att det är fler som bjuder på julbord eller jullunch. Man kanske känner att det är lite lyxigt att bjuda på båda.

Men julklappar är ingen onödig gest. Det är ett sätt att bygga relationer till medarbetarna genom att visa uppskattning, menar Stefan Tengblad. 

– Du har jobbat hårt, jobbat övertid, det kanske har varit rationaliseringar, då är detta ett sätt att visa uppskattning. Man kan göra det på andra sätt, men en gåva är ett sätt att visa uppskattning utöver den mer vardagliga kontakten mellan chef och medarbetare.

”Kan bli en besvikelse”

Att dra in på julklapparna vid hårda tider är ingen bra idé. 

– Man skapar en förväntan om man får julklappar ett år. Det kan bli en besvikelse, man kanske inte får någon motivering varför man drar in den vilket gör att medarbetarna kanske tycker att den nya ledningen som fattat beslutet inte unnar medarbetarna detta, säger, Stefan Tengblad. 

SVT Nyheters enkät till de största myndigheterna och företagen visar att åsikterna går isär kring julbord och julfester, men på många ställen är det upp till varje avdelning och chef att ta beslut om julfest eller jullunch. 

– Man har sett i forskning att sociala aktiviteter är bra för att skapa gemenskap på arbetet och gemenskap är bra för samarbetet. På en julfest kan man umgås under gemytliga former och kanske träffa kollegor som man inte samarbetar så mycket med som man kan lära känna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.