Komikern Melody Farshin, hiphop-artisten Lamix och skådespelaren och komikern Ahmed Berhan har alla bakgrund i Järvaområdet.

Profilerna om Järvaveckan: Utmaningarna här kallas för förortsproblem istället för samhällsproblem

Uppdaterad
Publicerad

Järvaveckan har kallats ett mindre rosédrypande alternativ till politikerveckan i Almedalen, men har också kritiserats för att inte lyckas locka boende i utanförskapsområden. Vi frågade tre kända profiler om de tycker att Järvaveckan behövs.

Melody Farshin, komiker och krönikör, boende i Järva

Komikern och krönikören Melody Farshin tycker att det går för mycket tid till att debattera självklarheter. Foto: Caroline Andersson

Vad är viktigaste frågan inför valet?

– Den ännu inte erkända nationella krisen där unga människors liv berövas i skjutningar med en otrolig ökning. Jag pratar inte om en quickfix som att politikerna ska bjuda på en festival i orten och tro att allt är frid och fröjd. Jag tänker mer djupgående på orsaken som leder till detta. Åtgärder mot strukturell diskriminering, barnfattigdom och stigmatisering.

Finns det andra frågor som borde få mer/mindre uppmärksamhet?

– Att det går så mycket tid åt att debattera om saker som borde vara självklara irriterar mig. Som människors lika värden, tydligen är det inte en generell uppfattning och när människor med makt har den åsikten är det farligt.

Behövs Järvaveckan?

– Både ja och nej. Ja, för att förorten separeras alltid från resten av samhället när man följer debatten. Utmaningarna här kallas för förortsproblem istället för samhällsproblem. Ett fantastiskt effektivt sätt att avsäga sitt ansvar som maktinnehavare och en bidragande faktor till ytterligare segregation. Nej, för att helt ärligt blir jag irriterad över att se deras ansikten när de väl får skina framför kameran. Deras jobb är att vara för folket, om du är så kamerakär så sök till Paradise hotel istället för riksdagen.

Ahmed Berhan, komiker och skådespelare, växte upp i Rågsved

Komikern och skådespelaren Ahmed Berhan tycker att Järvaveckan behövs. Foto: Anders Berg.

Behövs Järvaveckan?  

– Alla demokratiska initiativ där folket får träffa politiker är guld och jag hoppas att fler ställen anordnar liknande grejer. Även om det handlar om att fiska fler röster är det ändå ett steg åt rätt håll. 

Varför behövs den? 

– Med tanke på att politiker har sitt levebröd på människor i dessa områden, och att de bygger sin politik på dessa människor utan att ha kontakt med dem så är det viktigt att politiker får stå till svars för sin politik och att de som i vanliga fall inte inkluderas får rätten att fråga sina makthavare: vad gör ni, vad händer? Det är slöseri att ha en demokrati om man ska exkludera en stor del av samhället. 

Vad hade du frågat politikerna? 

– Hur länge ska ni bygga politik på människor i dessa områden utan att låta dem få komma till tals? En stor del av den politiska kampanjen bygger på utanförskapsområden och när det händer någonting så snackas det hårdare straff och mer poliser. Men när ungdomar i Danderyd knarkar så snackar man helt plötsligt fritidsgårdar. Hur länge ska man skapa rubriker på förorten?

Artisten Lamix tänker komma till Järvaveckan. Foto: Noah Agemo.

Lamix, hiphop-artist, bott lite överallt men växte upp i Bergshamra.

Behövs Järvaveckan? 

– Det är klart att Järvaveckan behövs, det är skitbra att politiker får träffa människor och diskutera frågor samtidigt som folket får säga vad de tycker och tänker. 

Varför behövs Järvaveckan?  

– När man har politiker som sitter på så mycket makt som de gör så är det viktigt att de får höra vad folket tycker på riktigt. När man är ute och träffar människor face to face så får man också en annan förståelse för hur människor verkligen har det istället för att bara sitta med massa papper och statistik. Det är viktigt att man åker till sådana områden och ser hur de har det på riktigt.

Det är första gången du röstar i år, kommer du rösta? Kommer du att delta i Järvaveckan? 

– Jag kommer gå dit och lyssna och självklart kommer jag att rösta. Det är en röst och en röst räknas, om alla skulle tänka ”skitsamma, varför ska jag rösta?”, så kommer ju ingen rösta, så alla borde ta sitt ansvar och rösta tycker jag.

Vilket parti tycker som du? Gör SVT:s valkompass

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Järvaveckan 2018

Mer i ämnet