Tanja Rahm om sina erfarenheter som prostituerad i tre år. Foto: SVT

Prostituerads brev delas av tusentals

Uppdaterad
Publicerad

Tanja Rahm, i dag terapeut och författare i Danmark, skriver på SVT Debatt om sina erfarenheter av att vara prostituerad. Artikeln sprider sig som en löpeld i sociala medier.

”Kära sexköpare,

Om du tror att jag någonsin kände någon sexuell lust för dig, så har du väldigt fel. Inte en enda gång gick jag till jobbet med en känsla av lust. Det enda jag ville var att tjäna snabba pengar.”

Så inleder Tanja Rahm sitt öppna brev på SVT Debatt, en artikel som delats över 13.000 gånger och i dagar varit den artikel i Sverige som delas mest i sociala medier.

”Du såg inte människan bakom”

I artikeln berättar Tanja Rahm om sina erfarenheter av att vara prostituerad i tre år, om förnedringen i att behöva sälja sin kropp, men framför allt handlar texten om sexköparen. Om någon som tror att de kan ge en prostituerad njutning, som kommer med försvarstal om varför de går till prostituerade och om hur de tror att de är annorlunda än alla andra sexköpare.

”När du berömde mitt utseende, min kropp, eller mina sexuella förmågor kunde du lika gärna spytt på mig. Du såg nämligen inte människan bakom. Du såg bara det som bekräftade din bild av den kåta kvinnan med omättlig sexlust.”

Bland de drygt 1.000 kommentarerna finns många röster som tycker att det är en stark text som engagerar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.