Föräldrar gör uppror mot nedskärningar i förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Nu har föräldrar till barn i förskolan fått nog av nedskärningar och allt för stora barngrupper. Just nu pågår ett tiotal föräldrauppror runt om i landet och på fredag hålls en stor manifestation i Solna.

Redan i höstas kunde SVT avslöja att den officiella statistiken över storleken på barngrupper och personaltätheten på förskolor i Sverige inte stämmer med hur vardagen faktiskt ser ut. Det kunde vara upp till 34 barn i varje grupp.

I Solna har nu 27 olika förskolor gått samman i ett föräldranätverk där man kräver att kommunen satsar på förskolan.

– Det började ute på respektive förskola när man såg att nedskärningarna var mer än bara händelser på enstaka förskolor. Att det här var något systematiskt inom kommunen att det inte tillfördes tillräckligt med resurser, säger Jonas Svennebring från Nätverket för föräldraråd i Solna.

Nätverket startade i januari tidigare i år och har vuxit snabbt. Nu på fredag kommer gruppen att arrangera en stor manifestation tillsammans med lokala artister, föräldrar och barn för att lämna över en namninsamling till lokala politiker.

Sprider sig i landet

Men det är inte bara i Solna som föräldrar nu säger stopp. Runt om i hela landet sprider sig uppror bland föräldrar som kräver mindre barngrupper och mer personal. Bland annat i Göteborg, Linköping, Nynäshamn och Luleå.

SVT:s kartläggning i höstas visade också att bara 42 procent av förskolorna i landet följer skolverkets rekommendation med max fem barn per vuxen. Det kunde vara upp till tio barn per personal.

Något som fortfarande förekommer till och från på förskolor i Solna stad.

– Ibland kan man vara två på tjugo barn. Men det är kortare stunder, det är liksom aldrig över en hel dag, säger förskolechefen Lena Berg på Påfågelns förskola i Solna.

Men när man är två på tjugo barn, är det optimalt?

– Det är inte optimalt. Absolut inte.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande i Solna säger att man tittar på om det finns behov av ytterligare personal.

– Tittar vi på de resurser vi har idag så har vi en personaltäthet som ligger i nivå med övriga länet. Sedan måste vi självfallet se över om det finns behov av ytterligare behov av förstärkningar, men det är inte som så att vi inte har någon personal ute på verksamheterna, säger Arion Chryssafis (M).

SVT håller just nu på med en stor granskning av förskolebaracker- hur ser miljön ut på dina barns förskola? Hör av dig till oss på mejladress: marja.grill@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar förskolan

Mer i ämnet