Psalmer tillåts igen på skolavslutningar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill ändra i skollagen så att det återigen blir tillåtet att sjunga psalmer på skolavslutningar i kyrkan.

– Vill man göra det i olika skolor, så ska det vara klart tillåtet. Rektorer ska inte behöva känna att de begår en brottslig handling, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP) till Svenska Dagbladet.

Han uppger att en präst får vara med och ”utföra vissa konfessionella handlingar, som att läsa Julevangeliet”.

Men elever får inte tvingas att delta i kollektiv bön eller trosbekännelse.

Skolverkets riktlinjer

Bakgrunden är Skolverkets riktlinjer för skolavslutningar som togs fram förra året, i vilka det direkt förbjuds att ha religiösa inslag som psalmer och evangelium i skolavslutningarna.

Anders Wejryd, ärkebiskop i Svenska kyrkan, är positiv till förslaget och tror att det kommer att underlätta. Tidigare har det rått en osäkerhet i frågan, anser han.

– Om man inte får sjunga ”Stilla natt” eller ”Nu tändas tusen juleljus” i den lokal där de hör hemma blir det väldigt konstigt. Då tror jag nästan att man som elev kan känna sig inkompetensförklarad, säger Wejryd till TT.

Humanisterna kritiska

I en kommentar på förbundet Humanisternas hemsida beskriver ordförande Christer Sturmark regeringens initiativ som ”märkligt”.

– Det är märkligt och uppseendeväckande att regeringen nu vill rucka på principen om en konfessionslös skola, en princip som har varit tung och som givetvis hänger ihop med att alla barn i Sverige berörs av skolplikten. Det är inte eventuell psalmsång under skolavslutningen eller att den kan äga rum i en kyrka som stör mig – det har jag inga synpunkter på – men det är olämpligt om rektorer och lärare abdikerar från sin roll under skolavslutningarna och att konfessionen bereds plats där genom att tex skolavslutningen leds av en präst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer