Hudsjukdomen psoriasis, som länge ansetts livslång, kan läka ut och det går att leva med den utan symptom, menar professor Mona Ståhle. Foto: TT

Ny svensk studie: Psoriasis kan självläka

Uppdaterad
Publicerad

Hudsjukdomen psoriasis har länge klassats som en kronisk sjukdom man får leva med livet ut. Men nu har svenska forskare kommit fram till att psoriasis kan självläka.

125 miljoner i världen lever med psoriasis, 300.000 av dem är svenskar och 750 av dem ingår i en forskargrupp på Karolinska insitutet i Stockholm som leds av professor Mona Ståhle.

De har följt patienterna i mellan tio och femton års tid och sett att psoriasis, i vissa fall, kan läka ut.

– Tidigare har man ju sett psoriasis som en kronisk sjukdom, och att har man väl fått den så kan man inte bli av med den, men det kan man alltså. Ungefär tio procent av de vi följt hade bara en enda episod och sedan aldrig mer, säger Mona Ståhle till SVT Nyheter.

Finns ny bra behandling

Det är inte någon behandling som fått psoriasis att läka, utan den har försvunnit av sig självt. Men många lever också med en svår psoriasis med mycket besvär.

– Det är ungefär 20 procent som behöver mer behandling än bara krämer. Men i dag finns bra hjälp att få så att man kan leva i stort sett symptomfri, säger Mona Ståhle och nämner en ny tablettbehandling och en biologisk behandling med sprutor som kommit det senaste året och som har god effekt.

Forskningen kring psorisis har gått fram med stormsteg de senaste åren och nyligen uppgraderade Världshälsorganisationen psoriasis till att vara en så kallad systemsjukdom, alltså att sjukdomen kan drabba flera organ i kroppen och är mer allvarlig än vad man tidgare trott. Psoriasis kan ge följdsjukdomar som till exempel diabetes, psorias-artrit och hjärt- och kärlsjukdomar.

Världskonferens i Stockholm

I dag inleds en internationell kongress om psoriasis och psoriasisartrit i Stockholm med 1.000 deltagande forskare som kommer att presentera ny forskning i ämnet, däribland Mona Ståhles forskning som ej ännu är publicerad. 

– Men vi har också patientperspektivet i fokus och inte själva forskyrket. Många andra konferenser har bara yrkesperspektivet och inga patienter med. Vi tycker att det är viktigt att kombinera dem, säger Per Hånell, pressansvarig vid Psoriasisförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.