Psykiatrikern Anders Hansen anser att det finns många fördelar med adhd Foto: SVT

Psykiatrikern Anders Hansen: Finns många fördelar med adhd

Publicerad

Kreativitet, hyperfokus och initiativförmåga. Många har stora fördelar av sin adhd, menar psykiatrikern Anders Hansen som vill nyansera bilden av diagnosen.
– De här personerna kan vara väldigt drivande, säger han.

Allt fler personer i Sverige diagnosticeras med adhd. I Stockholm rör det sig om tio procent av alla tonårspojkar.

Nu har Anders Hansen, överläkare i psykiatri vid Sophiahemmet i Stockholm, skrivit en bok om adhd, där han beskriver diagnosen som en tillgång. Många med adhd är till exempel duktiga entreprenörer.

– Det är en stor funktionsnedsättning för vissa, men det har också visat sig att personer som har mycket av de här dragen som vi kallar adhd, koncentrationssvårigheter, impulsivitet och hyperaktivitet har andra egenskaper som kan vara fördelaktiga, som att man är mer kreativ. Man har en fantastisk förmåga att fokusera, det man kallar för hyperfokus, om man hittar något som är tillräckligt intressant, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Kan vara väldigt drivna

Anders Hansen tycker att det finns ett problem med att diagnosen ökar.

– Om man diagnosticerar så mycket kommer de som får verkligt svåra problem höra att ”ställ dig sist i kön med tio procent av befolkningen”. Det är därför det är så viktigt att visa att det finns en annan sida av det här som samhället ofta missar, att de här personerna är mer kreativa, har det här hyperfokuset och kan vara väldigt drivande och initiativrika.

Livslång kamp

Men för många innebär adhd en livslång kamp. Bloggaren Sara Modigh från Jönköping fick diagnosen först i vuxen ålder och fick inte det stöd hon hade behövt under skolåren. Hon har svårt att fokusera, lider av sömnsvårigheter och har problem med att komma i gång med projekt.

I sin blogg skildrar hon hur tuff vardagen kan vara.

– Jag kan inte hantera stress, kritik eller besvikelse.

Sara Modigh medger dock att hon kan se fördelar med sin diagnos.

– Kreativiteten har jag nog att tacka min adhd, jag kan nog lägga fokus på det som är intressant.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer