Psykofarmaka till äldre allt vanligare

Uppdaterad
Publicerad

Förskrivningen av antipsykotiska läkemedel till äldre har ökat med en fjärdedel sedan 2000, enligt Apoteket. Omkring 45.000 personer över 75 år fick i fjol äta mediciner tänkta för psykossjukdomar som schizofreni.

De allra flesta som äter preparaten är dementa och de medicineras för att bli lugnare. Men många drabbas av svåra biverkningar, vissa livsfarliga.

Läkemedelsverket kommer om två veckor med rekommendationer om att läkemedlen bara ska ges vid mycket specifika symptom och först när allt annat gjorts för att klara omvårdnaden.

”Jag tappar andan”

-Jag tappar andan. Jag blir så upprörd. Vi har sett den här felaktiga läkemedelsbehandlingen i över trettio år. Vi har lagt ned massor med tid på utbildning och uppföljning. Ändå så händer det här, säger Barbro Westerholm, rikdagsledamot (fp), till Rapport.

Livsfarliga

De antipsykotiska läkemedlen skrivs ut trots att de kan vara både skadliga och till och med livsfarliga när de används på fel sätt

Dessutom är inte läkemedlen till för demensproblem.

De gamla tappar förmågan att kommunicera, blir stela i kroppen och får sämre minne. Flera studier har också visat att den felaktiga användningen ökar risken att dö med tre till fyra gånger.

De vanligaste medicinerna heter Risperdal, Zyprexa och Haldol enligt Dagens Nyheter.

Inte för patientens skull

Läkemedlen skrivs ut av läkaren när de dementa blir aggressiva och svårhanterliga.

Utskrivningen sker knappast för patienternas skull utan snarare för att personalen på vårdhemmet ska få en dräglig arbetssituation.

-Det är ju knappast antalet schizofrena som ökar, utan det är dementa som får medicinerna, säger Yngve Gustafson, professor och överläkare i geriatrik vid Umeå universitet, till Dagens Nyheter.

Han kallar förskrivningen en skandal och anser att de äldre är för sköra för medicinerna.

Barbro Westerholm

Barbro Westerholm är docent, läkare och politiker.

Hon var generaldirektör vid Socialstyrelsen 1979-85.

Under åren 1999-2005 var hon ordförande i Sveriges Pensionärsförbund.

Källa: ne.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.