Psykofarmaka till barn har tredubblats

Uppdaterad
Publicerad

Barn med Aspergers syndrom och autism har blivit en ny målgrupp för läkemedel mot schizofreni och psykoser, som kan ge allvarliga biverkningar. Förskrivningen har tredubblats på bara några år trots att alternativ finns.

-Att den här övertron på mediciner kommer tillbaka är beklagligt, säger Per-Anders Rydelius, professor barn- och ungdomspsykiatri till Rapport.

Även läkare som skriver ut medicinen vet att det skulle kunna undvikas om barnen i stället kunde placeras i en lugnare miljö. Men sådana insatser kostar mer pengar för samhället.

Alternativ finns

För att klara av att spela i en ensembel måste man kunna sammarbeta med andra, visa empati och vara lyhörd. Det klarar alla barn med diagnosen Aspergers syndom vid en musiklektion på Mikaelgårdens skola. Och inte en enda av dem får Risperdal. Till skillnad från 2.200 andra barn i Sverige, barn ända ner i förskoleåldern.

Risperdal var från början tänkt att användas mot psykoser och schizofreni. Men de senaste åren man också börjat behandla barn med aggresivt beteende, oftast med diagnosen autism eller aspergers syndrom. Och visst blir barnen lugnare.

Så här berättar en mamma om sin 13-åriga dotter:

”Hon blev som en zombie, trött och avtrubbad, det rann mjölk ur brösten och så blev hon dessutom tjock. Det var en katastrof för henne.”

Många biverkningar

Listan på vanligt förekommande biverkningar är en lång och sorglig läsning: bland annat kan man drabbas av viktökning, oro, ångest, huvudvärk, trötthet, kräkningar, yrsel, hjärtklappning och koncentrationssvårigheter. Utöver det kan Risperdal också framkalla diabetes.

Och hur barnen påverkas ännu längre fram i tiden, det vet ingen. Anne-Liis von Knorring är en av många barnpsykiatriker som skriver ut Risperdal till barn med svåra aggresivitetsproblem.

-Oftast har man inget val i de situationerna eftersom de är så pass allvarliga. Men det är en medicin som jag inte tycker om att tänka på i första hand, sedan blir det kanske så i alla fall i vissa situationer, säger Anne-Liis von Knorring.

”Det finns en frisk kraft i varje människa”

Barnpsykiatrikern på Mikaelgården Jackie Swartz skriver i princip aldrig ut Risperdal trots att han ansvarar för de allra svåraste fallen. Barn som många gånger isolerat sig totalt innan de kom hit.

-Det kan ju bli konflikter här också, men barnen har sett att det finns andra möjligheter att ta tag i konflikten. De får göra någonting som verkligen intresserar dem själva. Det är vår grundtanke – det finns allting en frisk kraft i varje människa, hur svårt man än har det.

Mikaelgårdens verksamhet är resurskrävande, på kort sikt är det naturligtvis betydligt billigare att skriva ut Risperdal än att bedriva kvalificerad pedagogik.

Många skulle kunna slippa

Och till och med läkarna som skriver ut medicinen vet att många barn egentligen skulle kunna slippa.

-Om de kommer i en mer lämplig miljö. Det får inte vara för stökigt. Men det är en pengafråga, säger Anne-Liis von Knorring.

-Vi vet att med ett korrekt bemötande och en bra skolgång blomstrar de här barnen upp, då behöver man ingen medicin. Jag önskar att alla barn kunde få ett sådant bemötande, säger PerAnders Rydelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.