Åsa Landberg Foto: TT

Psykologen: Därför är det tabu att prata om övergrepp på barn

Uppdaterad
Publicerad

Det är vanligt att barn som utsätts för övergrepp inte blir lyssnade på eller trodda.

– Det kan få förödande konsekvenser senare i livet, säger Åsa Landberg som är psykolog och jobbar med utsatta barn.

Övergrepp mot barn – och speciellt inom familjen – är fortfarande skamfyllt och något av ett tabu att prata om. Det finns många olika anledningar till att det inte pratas om lika mycket som andra övergrepp, säger Åsa Landberg, psykolog på Stiftelsen Allmänna Barnhuset.

– Gamla föreställningar om att det är bättre för barn att glömma än att prata om det lever kvar. Och en förälder kan vara orolig över omgivningens reaktioner, eller att skammen ska smitta av sig på dem. En annan faktor är att föräldrar kan vara rädda för att det ska riva upp för mycket och att för många myndighetspersoner ska bli inblandade, säger hon.

Risk för psykisk ohälsa

Åsa Landberg menar att barn kan vara mer utsatta än vuxna, då de är mer sårbara och har svårare att slå larm.

– Som barn börjar man kanske berätta för någon jämnårig och får man ett bra mottagande berättar man för en vuxen. Det gäller att bli bra bemött i varje led och att det sedan leder fram till en anmälan. Och det är förstås viktigt att få stöd och behandling.

Enligt Åsa Landberg löper människor som utsätts för sexuella övergrepp i barndomen högre risk att drabbas av psykisk ohälsa som vuxen, som till exempel utmattningssyndrom och posttraumatisk stress. Andra konsekvenser är självmordsförsök och depressioner, menar Landberg.

”Det är en missuppfattning”

Många som utsatts för övergrepp som barn upplever att de inte fick prata om det, för att man tror att barn glömmer lättare om de begraver minnen av obehagliga händelser. Något som inte stämmer, enligt Åsa Landberg.

– Det är en missuppfattning, att barn skulle glömma och att tiden skulle läka såren. Har man varit med om ett övergrepp påverkar det en resten av livet. Det behövs ofta en behandling för att man inte ska ta med sig det upp i vuxenlivet.

Livet behöver inte vara förstört

Vad för slags hjälp behövs?

– Att gå i behandling handlar mycket om att stå ut med minnena och kroppsliga reaktioner som minnena väcker. Att förstå vad som har hänt och träna avslappning i en trygg miljö. Att få kontroll och kunna välja när man vill tänka på det och att det inte ska komma och störa i situationer där man inte är beredd.

Åsa Landberg betonar att livet inte behöver vara förstört om man utsatts för övergrepp, även om det kan kännas så.

– Det är viktigt att förstå att det är en riskfaktor för att utveckla fysisk och psykisk ohälsa. Jag vill trycka på hur allvarligt det är, men inte heller överdramatisera. De allra flesta får ett bra liv som vuxen även om de varit utsatta som barn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.