Fler skolelever känner stress och har psykosomatiska besvär, enligt en undersökning från Folkhälsomyndigheten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Allt yngre barn upplever psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

En undersökning från Folkhälsomyndigheten visar att antalet 11-åringar som upplever psykosomatiska besvär har ökat kraftigt de senaste åren. Andelen är nu den högsta sedan undersökningarna startade i mitten av 1980-talet.

Undersökningen Skolbarns hälsovanor är en återkommande enkät bland 11-, 13- och 15-åringar.

Den senaste, från 2017/18, visar att självrapporterade psykosomatiska besvär som huvudvärk, nedstämdhet och sömnsvårigheter, har ökat bland 11-åringar mellan åren 2013/14 och 2017/18.

För flickor har andelen med flera psykosomatiska besvär ökat från 29 till 41 procent och bland pojkar är ökningen från 20 till 30 procent.

Andelen 11-åringar som uppger psykosomatiska besvär är den högsta sedan studien började 1985/86, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. Enligt myndigheten är det för tidigt att säga om det rör sig om en bestående ökning.

Skolstressen har också ökat

Även skolstressen har ökat bland 11-åringarna, enligt undersökningen – främst bland flickorna. För 20 år sedan uppgav 10 procent att de var stressade över skolarbetet, den siffran har gradvis stigit och är nu 21 procent.

Samtidigt har andelen 11-åringar som tycker mycket bra om skolan minskat i den senaste undersökningen och är nu ca 30 procent. Tidigare hade den ökat kontinuerligt.

Bris: Barn känner press att prestera

Organisationen Bris, Barnens rätt i samhället, anser att den psykiska ohälsan beror på betygshets.

– Barn berättar för oss om en tidig press att prestera och hur lärare redan i årskurs 4 börjar tala om betyg. Barnen säger rätt ut att det leder till stress, oro och känsla av utanförskap och att inte räcka till, säger Magnus Jägerskog, organisationens generalsekreterare, till TT.

För 13- och 15-åringar har andelen med psykosomatiska besvärt ökat under de senaste decennierna och den är fortsatt hög, enligt undersökningen.

– Vi har tidigare analyserat orsakerna och sett att skolan är en av flera förklaringar för utvecklingen bland 13- och 15-åringar. De här resultaten visar att vi ännu inte lyckats vända trenden, säger Petra Löfstedt som är ansvarig för studien.

Om undersökningen Skolbarns hälsovanor

I undersökningen ställs en rad frågor som har betydelse för hur barn och unga mår. Undersökningen genomförs vart fjärde år och Sverige har deltagit sedan 1985.

Barnen får frågan om de känt av minst två av följande symptom: oro, irritation, nedstämdhet, sömnsvårigheter, ont i magen, ont i huvudet, ont i ryggen, yrsel, minst en gång i veckan, under sex månaders tid.

Skolbarns hälsovanor är ett internationellt forskningsprojekt som samordnas av Världshälsoorganisationen (WHO).

2017/18 genomfördes den nionde undersökningen där drygt 4 000 elever från drygt 200 skolor över hela landet deltog.

En fullständig rapport från undersökningen kommer att publiceras av Folkhälsomyndigheten i början av 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.