Skärmdump från Avpixlat. Foto: Skärmdump: Avpixlat

Publicerade video med sexövergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Sajten Avpixlat har publicerat en video där en ung kvinna utsätts för sexuella övergrepp. Motiveringen till att videon lades upp var Expressens publicering av järnrörsfilmen.

Filmen, som lades ut på sajten i går, visade hur flera män utnyttjar en ung tjej sexuellt. Efter massiv kritik, både på Twitter och i det egna kommentarsfältet, tog sajten bort klippet eftersom man såg offrets ansikte.

På Twitter kallade Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen publiceringen för ”ett fullständigt etiskt haveri.” I övrigt vill han inte kommentera videon.

– Partiet har ingen synpunkt på vad som publiceras på bloggar på internet. Vi kan inte gå in och recensera olika bloggars publiceringsbeslut. Men det här är det nog inte många som ställer sig bakom. Det ligger inte i offrets intresse att hängas ut, säger han till SVT Nyheter.

Hon hyllar publiceringen

Ingrid Carlqvist, chefredaktör på den anitmuslimska tidningen Dispatch International, hyllade däremot publiceringen i går kväll.

”Det förvånar mig att så många skriker om våldtäktsvideon. Tjejen kan inte identifieras men den visar hur hemska människor kan vara. (...) Det är viktigt att se att vissa kulturer har ett enormt kvinnoförakt”, skriver hon på Twitter.

Kopplingar till Ekeroth

Axpixlat tar in donationer genom riksdagsledamoten Kent Ekeroths konto. Ekeroth har också registrerat en domänadress för Axpixlat, avpixlat.se.

När sajten Avpixlat startade för drygt ett år sedan sade Kent Ekeroth till Sveriges Radio att det var hans ”eget initiativ och projekt”. Efteråt har han dock sagt att var feltolkad, och att han inte har någonting med innehållet att göra.

Servrar i USA

Det är få som vet vilka som faktiskt skriver på sajten och det finns ingen ansvarig utgivare. Sajtens server står i USA, vilket gör det i princip omöjligt för polisen att agera på eventuella övertramp.

– Det här skulle kunna bli en förtalsfråga. Men det är skillnad på juridik och praktik. Står servern i USA kan man skriva vad man vill om vem som helst, säger Anders Ahlqvist, it-brottshandläggare på Rikspolisstyrelsen.

Tycker man att man har utsatts för brott ska man ändå göra en polisanmälan, menar Ahlqvist.

– Om inte annat för att få svaret att polisen inget kan göra. Det är en viktig signal till dem som bestämmer, säger han.

”Uttrycker sanningar”

I en intervju med Sydsvenskan har SD:s partiledare Jimmie Åkesson sagt att Avpixlat är ”en sund sajt”.

– Många av våra väljare anser att man uttrycker sanningar där som andra medier inte gör, och det tycker jag är väldigt bra, säger han till Sydsvenskan.

Men Martin Kinnunen menar att Åkesson inte uttalade sig specifikt om Avpixlat.

– Det han sade var att det är positivt att bloggare på nätet lyfter upp frågor som andra medier inte uppmärksammar. Sedan har han aldrig varit ute efter att recensera en enskild blogg, säger Martin Kinnunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer