Ola Mattson som är Sverigechef på Rädda barnen anser att utrikesministerns uttalande inte stämmer. Foto: Tomas Ohlsson och SVT

Rädda barnen ifrågasätter Ann Linde om IS-barnen

Publicerad

I torsdagens Aktuellt sa utrikesminister Ann Linde (S) att Sverige tagit hem fler barn till IS-anhängare än något annat EU-land. Ett uttalande som nu ifrågasätts.

– Vår uppfattning är att det inte stämmer, säger Ola Mattson Sverigechef på Rädda barnen.

I flyktinglägren i Syrien finns fortfarande cirka 60 barn med kopplingar till Sverige och regeringen menar att de ska tas hem hit igen.

Stämmer inte

Hittills har sju barn kommit tillbaka till Sverige och utrikesministern sade i en intervju i gårdagens Aktuellt att Sverige är det land som tagit hem flest barn jämfört med andra EU-länder.

Men det stämmer inte enligt Rädda barnen och kurdiska källor.

– Uppgifter talar för att Frankrike har tagit hem 17 barn och flera andra EU-länder har tagit hem ungefär lika många barn som Sverige, säger Ola Mattson.

”Gäller att vara korrekt”

Han tycker ministerns uttalande är förvånande.

– Det är viktiga uppgifter och det hon säger har givetvis en opinionsbildande effekt, och då gäller det att vara korrekt.

Ann Linde svarar SVT skriftligen att enligt den information hon har tillgänglig via sina kanaler så har Sverige tagit hem fler barn än andra länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.