Räddar synen i solen

Uppdaterad
Publicerad

Solglasögon kan vara vackra, fula, bekväma, jobbiga, dramatiska och kan skava på näsan. Dock är de nödvändiga.

Solglasögon på sommaren är lika självklart som dubbdäck på vintern, enligt ögonläkaren Bo Andersén i Göteborg. Han är van vid att möta patienter där UV-strålningen från solen gett allvarliga ögonskador.

– Själv bär jag alltid solglasögon på sommaren när solen skiner, säger Andersén. Han har egentligen bara två krav på ett par solglasögon.

Två minimikrav

-De ska ha 100-procentigt skydd mot UV-strålning och så ska de vara CE-märkta, säger Andersén. Om de är köpta på macken för några tior eller kostar en tusenlapp hos optikern betyder inte så mycket. Bara UV-skyddet fungerar.

Fast dyra bågar är ofta snyggare, bekvämare och håller längre. Bra, tycker Andersén. – Då blir de använda. Bra glas kan dessutom ge extra skydd. För den som är mycket på havet till exempel är polariserade glas som dämpar reflexerna bra.

Bra också för barn

Andersén tycker att barn gott kan börja med solglasögon när de är fem-sex år, för säkerhets skull.

Även konstgjord sol som på solariet kräver skydd – det räcker inte med att blunda. – Ögonlocken släpper igenom för mycket. Använd de ögonskydd som finns, rekommenderar Bo Andersén.

TT

Fakta om UV-strålning och grå starr

Solljus kan leda till grå starr. Det innebär att ögats lins blir grumlig av döda celler, vilket ger synproblem eftersom allt ljus då inte längre när näthinnan. Grå starr kan opereras.

UV-strålning från solen finns av tre slag, beroende på hur mycket energi strålningen innehåller.

*UVA: Den minst energirika varianten. Utgör större delen av UV-strålningen från solen och från solarier.

*UVB: Relativt energirik. Gör att vi bränner oss om vi solar för mycket. Kan ge hudcancer.

*UVC: Den mest energirika. UVC-strålningen når inte jorden, utan absorberas i atmosfären.

Nationalencyklopedin och Strålsäkerhetsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.