Jimmie Åkesson efter ett valtal i Helsingborg. Foto: Johan Nilsson/TT arkivbild

Rapport: Positiva till Sverigedemokraterna har högre förtroende för Putin

Uppdaterad
Publicerad

Den som har en positiv bild av Sverigedemokraterna har högre förtroende för Vladimir Putin än andra svenskar. Statsvetaren Anders Hellström tror att en förklaring ligger i den ryska presidentens auktoritära stil.
– Om man utgår från en kaotisk världsbild är det nära till hands att man ställer sig på den starke ledarens sida.

Det är det amerikanska forskningsinstitutet Pew Research Center som har undersökt kopplingen mellan stödet till vad Pew kallar för högerpopulistiska partier, och förtroendet för att den ryske presidenten agerar rätt och riktigt i världspolitiken.

I undersökningen räknas SD till den gruppen, tillsammans med bland andra tyska AfD (Alternativ för Tyskland) och franska Nationell samling (tidigare Nationella fronten).

29 procent av de som säger sig ha en helt eller delvis positiv bild av SD uppger också att de har förtroende för Vladimir Putins agerande. Samma siffra för de som är helt eller delvis positiva till Moderaterna och Socialdemokraterna är 18 respektive 19 procent.

Bland de svarande som säger sig ha en helt eller delvis negativ bild av SD har 13 procent förtroende för Putins agerande.

Statsvetaren: ”Inte förvånad”

Anders Hellström, statsvetare vid Malmö universitet, är inte förvånad över det faktum att de som är positiva till SD i större utsträckning än andra tenderar att ha ett högre förtroende för Putin.

– Många som sympatiserar med den här typen av partier upplever att tillvaron blivit kaotisk. De litar gärna på en stark och karismatisk ledare som vill återskapa ordning. Om något så representerar Vladimir Putin precis det.

Han menar att resonemanget om en kaotisk värld ofta lyfts fram även i den svenska debatten.

– Här pratar man gärna om en ”systemkollaps”. Det som generellt förenar dessa personer är att man vill återskapa det som varit. Även om det är nostalgiskt så är det likväl en vision om en annan värld. Om man kollar på världspolitiken blir Ryssland en symbol för ordning, säger han.

Samtidigt tycker han inte att det är någon jätteskillnad mellan de 29 procent som är positiva till SD och har förtroende för Putin, jämfört med 18 och 19 procent av dem som är positiva till M respektive S.

SD: Vår hållning är tuff

SD betonar att deras hållning som parti gentemot Ryssland är skarp.

”Det finns flera exempel på Rysslands aggressiva och allt mer provokativa agerande”, skriver SD:s pressassistent Oskar Cavalli-Björkman i ett skriftligt uttalande till SVT Nyheter.

”Vi har i flera fall tydliggjort partiets hållning där vi önskar verka för utökade sanktioner mot Ryssland och fördömanden av Putinregimens frekventa övertramp av internationell rätt och fundamentala mänskliga fri- och rättigheter.”

Ygeman: ”Glädjande nog lågt”

Anders Ygeman, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen, gläds åt att de som har en positiv bild av S har ett lägre förtroende för Vladimir Putin än det internationella snittet på 26 procent.

– Det är glädjande nog ganska lågt i en internationell jämförelse, säger han till SVT Nyheter.

SVT Nyheter har sökt Moderaterna för en kommentar.

  • Totalt 26 612 personer i 25 länder fick i våras svara på frågor om deras bild av Ryssland. Fler än fyra av tio svarande (42 procent) sade sig tro att Ryssland spelar en större roll i världen i dag jämfört med för tio år sedan.
    En mindre andel (28 procent) svarade att Rysslands betydelse är oförändrad, medan bara 19 procent tror att Rysslands roll minskar.
  • En dryg tredjedel (34 procent) av alla tillfrågade säger sig ha en mycket eller något positiv bild av Ryssland, medan drygt en fjärdedel (26 procent) har förtroende för att Putin gör det rätta i världspolitiken.
    Mest negativa är de svarande i Europa och i Nordamerika. Bara i Filippinerna, Tunisien, Sydkorea och Grekland har minst hälften en positiv bild av Ryssland.
  • Antalet svarande personer från Sverige var 989 stycken. De deltog i undersökningen via telefon under perioden 24 maj-27 juni 2018.
  • I Sverige har 17 procent av de svarande en mycket eller delvis positiv bild av Ryssland, mot 79 procent som är mycket eller delvis negativa. Bara Nederländerna, som hade 196 medborgare ombord på passagerarplanet MH17 som sköts ned över Ukraina, är mer negativt med 15 procent positiva till Ryssland.
  • Pew genomför inte undersökningen varje år, men förändringarna är små jämfört med 2017 och 2016. Jämfört med 2007 är hoppet däremot stort – då var 31 procent av svenskarna positiva medan 59 procent var negativa.
  • Svarande som har en helt eller delvis positiv bild av SD är också mer positiva till Ryssland och Putin än de som har en negativ bild av SD. SVT Nyheter har bett Pew om samma siffror för andra partier men bara fått dem för två: Moderaterna och Socialdemokraterna. Bland de som var positiva till M svarar 18 procent att de hyser förtroende för Putins agerande, och för S är siffran 19 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.