Rapports genomgång: Lundin har intressen i Etiopien

Uppdaterad
Publicerad

Carl Bildt, Lundin Petroleum och Etiopien har varit omtalat under hela sommaren. Nu kan Rapport visa att Lundinfamiljen har intressen i Etiopien.

Utrikesminister Carl Bildts kopplingar till Lundin Petroleums verksamhet i Etiopien som dom båda fängslade journalisterna, Martin Schibbye och Johan Persson, ska ha varit på väg att granska har ifrågasatts.

I fredags sa utrikesministern att bolaget inte har någon verksamhet i landet. Men Rapports genomgång visar att ett bolag med familjen Lundin som enskilt största aktieägare faktiskt finns i det omstridda området.

De svenska journalisterna ska bland annat ha varit i Etiopien för att undersöka vad Lundin Petroleum haft för sig i den våldsamma Ogadenprovinsen.

Carl Bildt satt i Lundin Petroleums styrelse fram till 2006 och därför ifrågasätter kritiker om han är rätt person att jobba för journalisternas frihet.

Bildt hos Skavlan

I SVT:s Skavlan i fredags förnekade utrikesministern att Lundin Petroleum eller något underbolag finns där idag:

Skavlan: Men är det helt orimligt att frågan reses? Ditt tidigare jobb var i styret av det bolag som de två är nere och ser närmare på.

Carl Bildt: Ja om bolaget fanns där men de finns ju inte där.

Skavlan: Men de jobbade ju i Etiopien eller ett dotterbolag till dem jobbade i Etiopien?

Carl Bildt: Nej, så vitt jag förstår så finns de inte där idag.

Skavlan: Du satt i styrelsen när det dotterbolaget jobbade i Etiopien.

Carl Bildt: Nej.

Skavlan: Men det är vad jag har fått upplyst.

Carl Bildt: Men det är fel.

Men hur var det då? Enligt Lundin Petroleum inleddes deras verksamhet i Etiopien först i november 2006, strax efter det att Carl Bildt lämnade bolagets styrelse.

Stora aktieposter

Men 2009 köptes verksamheten av Africa Oil som liksom Lundin Petroleum har Lundinfamiljen som storägare. En av de högsta cheferna i Africa Oil har dessutom bakgrund i Lundin Petroleum.

-Både Africa Oil och Lundin Petroleum har familjen Lundin, genom stiftelser, som stora aktieägare, säger Robert Eriksson informationsansvarig för Africa Oil i Sverige.

Hur stora aktieägare är familjen Lundin?

-Jag tror att det rör sig om strax över 30 procent i Lundin Petroleums fall och någonstans mellan 10-20 procent i Africa Oils fall, säger Robert Eriksson.

Utrikesminister Carl Bildt har upprepade gånger sagt att han inte anser att det finns en intressekonflikt i den här frågan.

Robert Cederholm

robert.cederholm@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.