Foto: TT

Rasistisk nämndeman lämnar – två utreds

Uppdaterad
Publicerad

SD:s medlemsutskott utreder om den SD-nämndeman som skrivit rasistkommentarer på hatsajter ska uteslutas. Det uppger SD i Västra Götalandsregionen för SVT Nyheter. Ytterligare en nämndeman ska utredas och en tredje har redan valt att avgå efter att hens rasistiska kommentarer avslöjats.

– Vi ser allvarligt på det här, säger SD:s presschef Henrik Vinge till SVT Nyheter.

I dag har Sverigedemokraterna startat ett så kallat medlemsärende mot minst en av de SD-nämndemän som skrivit rasistiska kommentarer på flera olika hatsajter. Det är partiets medlemsutskott som ska undersöka om nämndemännen ska uteslutas eller inte till följd av uppgifterna som Expressen publicerat. Tidningen uppger att en nämndeman i Västra Götalandsregionen bland annat kallat ensamkommande flyktingbarn för parasiter.  

– Om uppgifterna visar sig stämma är det naturligtvis inte något som vi ställer oss bakom utan det tar vi avstånd ifrån, säger partiets regionråd i Västra Götalandsregionen, Heikki Klaavuniemi (SD) till SVT Nyheter.

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge säger till SVT Nyheter att man ser allvarligt på det här.

– Vi ser att vissa av kommentarerna är av sådan art att vi ser allvarligt på det här och behöver prata med vissa av personerna för att på allvar diskutera deras roll och engagemang framöver, säger han.

Utreds

Även en Sverigedemokratisk kommunpolitiker som är nämndeman i Värmlands tingsrätt ska ha gjort rasistiska inlägg på hatsajterna står nu under utredning, enligt Expressen.

Nämndemannen har enligt tidningen skrivit att ”Religionsfrihet ska INTE råda i Sverige”. Kommentaren gjordes på Avpixlat under våren 2013. I en annan kommentar ska personen ha ifrågasatt om Islam ska tillåtas i Sverige och att hen är ”äcklad av denna sekt”.

Henrik Vinge vill inte ta ställning till några specifika uttalanden eller ”dra för stora växlar” på avslöjandet.

– Jag vill inte recensera vissa uttalanden. Vi tar det här på allvar. Men man kan inte generalisera eftersom de allra flesta nämndemän inte uttrycker sig så här.  Nämndemännnen är vanliga människor utan juridisk skolning och det finns en svaghet i hela nämndemannasystemet som man kan diskutera, säger Henrik Vinge.

Nämndeman avsäger sig uppdraget

Ytterligare en nämndeman, som har politiska uppdrag i Stockholm för Sverigedemokraterna, har gjort anonyma rasistiska inlägg.

”Deportera packet till deras sophögar till länder istället för att dom ska vara här”, skrev nämndemannen 2012 på Fria tider. Personen ska ännu inte ha tjänstgjort i något mål men har nu valt att avsäga sitt domaruppdrag efter att Expressen konfronterat hen med sina uppgifter.

Samtliga nekar till att de gjort inläggen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.