Foto som misstänkte terroristen Rakhmat Akilov tagit av sig själv med sin telefon (till höger). Foto: TT

Rättegången mot Akilov – största säkerhetspådraget sedan mordet på Anna Lindh

Publicerad

På tisdag inleds rättegången mot Rakhmat Akilov. Den väntas bli en av de största i sitt slag. Närmare 90 målsäganden, ett stort antal vittnen och flera experter kommer att höras under de tre månader som huvudförhandlingen pågår.

Säkerhetspådraget är enormt inför den första rättegångsdagen mot Rakhmat Akilov, mannen som står åtalad för terrordådet i Stockholm i fjol. Den enda tidigare rättegång som kommer i närheten är den som hölls i januari år 2004 efter mordet på utrikesminister Anna Lindh. 

– Jag var själv med och planerade säkerhetsarbetet då. Även den gången var det ett stort allmänintresse. Skillnaden nu är att vi har väldigt många målsäganden, säger Thomas Östman, regional säkerhetschef vid Stockholms tingsrätter. 

Samtliga visiteras

När portarna till Stockholms tingsrätt öppnas på tisdag morgon kommer besökarna att mötas av poliser och säkerhetsvakter. Alla kommer att visiteras och gå igenom en säkerhetskontroll. 

– Vi vill ju inte att det ska hända någonting och därför måste vi ha en hög beredskap. Det kommer att bli mycket folk men vi har goda rutiner för vad vi ska göra, säger Thomas Östman. 

Totalt finns 150 åhörarplatser fördelade på två salar. Allmänhet, svensk och internationell media har visat ett stort intresse för rättegången. 

– Vi måste också ha en beredskap för att kunna få ut alla om det skulle hända någonting, säger Thomas Östman.

Söker igenom alla utrymmen

När SVT Nyheter besöker tingsrätten inför rättegången hålls salarna låsta, tekniken testas och de sista förberedelserna pågår. 

– Alla utrymmen kommer att sökas igenom innan rättegången börjar för att säkerställa att det inte finns några farliga föremål, säger Thomas Östman.

Finns det någon hotbild? 

– Vi har ett väldigt bra samarbete med polisen och jag har inte fått in något i nuläget som tyder på det, säger Thomas Östman. 

Då kommer domen

Visa
  • Rättegången pågår mellan den 13 februari och 9 maj. Totalt anser åklagaren att han kan bevisa att Rakhmat Akilov utsatt 155 personer för brott. 
  • Akilov är åtalad för terroristbrott och försök till terroristbrott, alternativt framkallande av fara för annan. 
  • Rättegångens första vecka kommer åklagaren att ge sin beskrivning av händelseförloppet, veckan därefter kommer Rakhmat Akilov att förhöras. 
  • Mars och april månad kommer att ägnas åt målsägandenas berättelser. I maj sker slutanföranden av åklagare, målsägandebiträden och försvar. 
  • Dom väntas innan midsommar. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet