Foto: TT arkiv

Ingen förlängning av pandemilagen före sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget beslut om förlängning av den tillfälliga pandemilagen före sommaren. Det säger socialminister Lena Hallengren till SVT.

– Vi vill fortfarande förlänga lagstiftningen fram till den sista januari. Däremot behöver vi inte lägga fram det här före sommaren, säger hon.

Den tillfälliga pandemilagen kommer inte att förlängas före sommaren. Lagen gäller till 30 september i år.

– Vi har tidigare skickat ut en remiss där vi vill fråga hur andra ser på att vi förlänger pandemilagen och serveringslagen till sista januari, med fyra månader alltså, säger Lena Hallengren (S).

Partierna väntas i stället bestämma efter sommaren om lagen behövs från och med oktober. Därefter är förslaget att beslut om förlängning avgörs utifrån smittläge och att det då handlar om kortare perioder.

Ni var tidigare inne på att förlänga lagen – varför vill ni inte göra det nu?

– Vi vill fortfarande förlänga lagstiftningen fram till den sista januari. Det är vårt förslag. Däremot har vi i dialog med socialutskottet och konstitutionsutskottet konstaterat att vi inte behöver lägga fram det här före sommaren. Med fördel kan vi låta sommaren gå. Då kan vi se vart smittspridningen tar vägen, säger Lena Hallengren till SVT.

Beskedet meddelades när socialminister Lena Hallengren (S) träffade riksdagens socialutskott på tisdagen.

– Vi vill inte lova ett halvår framåt utan kortare tid, säger socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson (KD) till SVD som var först att rapportera nyheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.