– Vi vill stärka och säkra våra gränser så att polisen bättre kan ha kontroll så att det inte kommer in illegala vapen och droger, säger finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Hugo Lindkvist/SVT

Regeringen ger Tullverket 115 miljoner extra för att utföra fler kontroller

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill att Tullverket gör fler kontroller vid gränsen för att minska införseln av vapen och narkotika.

I budgeten för nästa år tillförs 115 miljoner för ändamålet och totalt får myndigheten drygt en halv miljard mer till 2021.

Samtidigt riskerar Tullverket att behöva minska sin personal med över hundra personer.

– Vi vill stärka och säkra våra gränser så att polisen bättre kan ha kontroll så att det inte kommer in illegala vapen och droger, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Uppgifterna för Tullverket har ökat på senare år. I sitt budgetunderlag för 2017 pekar myndigheten på att den traditionella smugglingen av vapen, narkotika, tobak och alkohol fortsätter samtidigt som de måste ha beredskap för Brexit, terrorhot och arbetet mot den organiserade brottsligheten.

Ett tillskott på 543 miljoner till 2020 är, enligt Tullverket, vad som krävs för att inte behöva säga upp över 100 personer.

”Viktigt att ha kontroll”

Regeringens svar är ett tillskott på 375 miljoner till 2020, från 2021 blir tillskottet 185 miljoner om året.

– När vi trappar upp den här ökningen till 2021 så kommer det att vara en anslagsökning på nästan 10 procent, det är en rejäl satsning vi gör. Det är ju för att vi tycker att det är viktigt att ha kontroll över vilka varor som kommer in i Sverige, säger Magdalena Andersson (S).

LÄS MER: Ett ton cannabis och amfetamin hittades i lastbil

Höjer transporttilläggen

Men räcker verkligen pengarna för att Tullverket ska slippa säga upp personal?

– Exakt hur de använder pengarna är upp till myndigheten men det här skapar bättre förutsättningar för tullen att kunna fullgöra sitt uppdrag.

Regeringen höjer samtidigt de så kallade transporttilläggen från 20 till 40 procent av punktskatten för varor som alkohol och tobak.

– Vi vill göra det svårare för spritbussarna, det är helt oacceptabelt med det inflödet med illegal införsel av alkohol som vi har i Sverige via de här spritbussarna. Det är alldeles för enkelt för våra ungdomar att få tag på illegal alkohol i dag, säger Magdalena Andersson (S).

L: Vi har en fråga

Liberalernas riksdagsledamot i justitieutskottet och partiets rättspolitiska talesperson Roger Haddad välkomnar att regeringen nu backar och instämmer i Liberalernas krav sedan tidigare i budget om en extra satsning på Tullens arbete mot illegala vapen och narkotika.

– Regeringen har aviserat stora besparingar på tullen, min farhåga är om dessa extra medel faktiskt kommer innebära en ökad förmåga hos tullen i arbetet mot införseln av illegala vapen och narkotika eller om det endast i praktiken innebär att neddragningen som S vill genomföra nu blir mindre, undrar Roger Haddad (L).

LÄS MER: Blomstrande cannabismarknad göder gängkrig

FAKTA: Mer pengar till Tullverket

Regeringen vill att kontrollerna vid gräns ska öka och tillför:

  • 115 miljoner 2018
  • 130 miljoner 2019
  • 130 miljoner 2020
  • 185 miljoner från 2021 och framåt

Från 1 januari näst år höjs också den administrativa avgiften för den som inte transporterar punktskattepliktiga varor som alkohol och tobak enligt det gemensamma regelverket inom EU. De så kallade transporttilläggen höjs från 20 till 40 procent av punktskatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.