Stefan Löfven, Magdalena Andersson, Åsa Romson och Gustav Fridolin på byggarbetsplas på Norra Djurgården. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sänkt rot-avdrag ska finansiera bostadsbyggande

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill sänka nivån för rot-avdragen för att kunna finansiera byggandet av hyresrätter.

Statsminister Stefan Löfven, finansminister Magdalena Andersson, klimat- och miljöminister Åsa Romson och utbildningsminister Gustav Fridolin kallade i dag till presskonferens i en barack i Norra Djurgårdstaden, i Stockholm, för att berätta om förslaget.

– Vi har stor bostadsbrist i Sverige, runt 150 kommuner har bostadsbrist. Bostadsfrågan är en mycket viktig del av regeringens jobbstrategi, säger statsminister Stefan Löfven.

Ska gå till hyresrätter och studentbostäder

Satsningen handlar främst om att få fler lägenheter, små lägenheter och studentlägenheter. Regeringens förslag kommer att ingå i budgetpropositionen för 2016 och beräknas uppgå till 3,2 miljarder kronor per år. Satsningen beräknas kunna ge ungefär 15.000 lägenheter per år.

– Bostadsbristen skapar sociala problem. Många ungdomar blir kvar hemma mycket längre än de och deras föräldrar hade tänkt. Människor får svårare att leva sina liv, detta är en frihetsfråga, säger Stefan Löfven.

Det är främst storstadsregionerna och områden med högskolor som har brist på bostäder berättar finansminister Magdalena Andersson.

– Det vi föreslår i dag är en investeringsstimulans till bostadsbyggande. Det är ett stöd som är tänkt att gå till hyresrätter och studentbostäder till de kommuner där det i dag råder en bostadsbrist.

Nivå för rot-avdrag sänks

Satsningen ska finansieras genom att sänka nivån för rot-avdrag från 50 procent till 30 procent.

– Vi flyttar resurser från ombyggnation till nybyggnation, säger Magdalena Andersson.

Stöd kan ges till fastighetsägare, såväl allmännyttan som privata aktörer, för byggandet av hyreslägenheter som byggs från och med i dag. Den som bygger har tydliga energieffektiviseringskrav på sig.

Detsamma gäller hyresnivån.

– Det är för att säkerställa att det kommer dem som bor där till del. Det ska vara lite billigare än normalhyran, högst 3.600 kronor per månad för en lägenhet på 30 kvadratmeter, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson.

M: Ett dubbelfel

– Det här är ett dubbelfel. Man tar bort något som fungerar och lägger pengar på något man vet inte fungerar, säger Moderaternas ekonomisk politiske talesperson Ulf Kristersson.

Han syftar på att regeringen vill minska rot-avdraget för att i stället satsa på byggstimulanser.

Kristersson hävdar att flera utredningar visat att tidigare byggsubventioner bara höjt kostnaderna och smörjt byggherrarna. Han uppger att det viktigaste för att få fart på byggandet och för att det ska byggas billigare lägenheter är att regelkrånglet minskar, till exempel när det gäller strandskydd och regleringar för buller och för kvalitén på bostaden.

Även Centerpartiet är kritiskt.

– Det man lägger är inte ett bostadspaket utan ett krångelpaket. Vi ser att man återinför byggsubventioner som är konstaterat dåliga, säger Centerns ekonomisk politiske talesperson Emil Källström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer