Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför statsminsiter Ulf Kristersson (M) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) vill införa ett bidragstak. Foto: Jessica Gow/TT

Regeringen ger utredare i uppdrag att ta fram bidragstak

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill införa ett bidragstak som begränsar hur stora bidrag och ersättningar ett hushåll kan få. Det säger statsministern på en pressträff om regeringens planerade förändringar i bidragssystemet.

Regeringen har i dag fattat beslut om att ge en utredare i uppdrag att ta fram ett förslag på en modell för bidragstak som begränsar den sammantagna nivån på bidrag och ersättningar som ett hushåll kan få. Syftet är att fler ska komma i arbete samt att motverka ohälsa och utanförskap.

– När man staplar olika bidrag på varandra, då blir de snabbt så höga att det är svårt för ett vanligt arbete att kunna konkurrera med bidragsinkomsterna, säger Ulf Kristersson.

Inkomst från arbete ska alltid vara högre

Uppdraget blir ett tillägg till en redan befintlig utredning som tillsattes i juli 2022. Målet är att den som arbetar aldrig kan få högre inkomster från bidrag än från eget arbete.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) lyfte fram siffror från regeringskansliet som visar att en barnfamilj i Storstockholm med sex barn, där ingen av föräldrarna jobbar, i dag kan få bidrag på totalt 38 130 kronor per månad efter skatt.

– I ett trappuppgång kan det bo två familjer, i den ena går man till jobbet och kanske inte tjänar så mycket, men man gör det och är med och bidrar. Sen kan grannen ha samma nivå av ersättning för samma typ av hushåll, men är hemma och har de här bidragen, säger hon.

Utredaren kan antingen föreslå ett tak i kronor eller förändringar som påverkar möjligheterna att få flera olika typer av bidrag samtidigt. Det kan komma att handla om bidrag som barnbidrag, bostadsbidrag, underhållsstöd, föräldrapenningen på lägstanivå och flerbarnstillägg.

Vänsterpartiet: ”Djupt missvisande bild”

Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson Ali Esbati anser att regeringen sprider en djupt missvisande bild av hur verkligheten ser ut.

– De hypotetiska exempel som presenteras finns ju inte i verkligheten. Om man har möjlighet att arbeta så får man ju inte försörjningsstöd på det sätt som finansministern ger sken av, och det tror jag att hon känner till. Utan det här är mer en retorisk frågeställning från regeringens sida, det är väldigt oklart exakt vad det här kommer att landa i, säger Esbati.

Se hela presskonferensen här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.