Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fackförbundet Pappers ordförande Matts Jutterström är mycket besviken på Socialdemokraternas politik efter Januariavtalets 73 punkter. Foto: SVT/TT

”Regeringen inte socialdemokratisk” – kritik från facken

Publicerad

Strax före Socialdemokraterna samlas till partikongress går nu fackförbundet Pappers till hårt angrepp mot regeringens politik.
– Det är inte en socialdemokratisk regering utan någonting annat, säger ordföranden Matts Jutterström till SVT.

Facket och Socialdemokratiska partiet har gått hand i hand sen LO bildades 1898. Nu däremot är flera fackförbund öppet kritiska till Socialdemokraternas utveckling. Fackförbundet Pappers ordförande Matts Jutterström är mycket besviken på partiets politik efter Januariavtalets 73 punkter.

– Jag höll på att gå i backen när jag hörde om det. Vad i jösse namn hade de gått med på? Det fanns ju inte en enda pluspost med Socialdemokratisk politik i det där!

Stötande punkter

De mest stötande punkterna för facken är att regeringen gått med på att sänka skatten för höginkomsttagare och att försämra lagen om anställningsskydd för arbetstagare.

– Det är inte socialdemokratisk politik. Socialdemokraterna måste gå i opposition mot den förda regeringspolitiken. Det här är inte en socialdemokratisk regering utan det är någonting annat, säger Matts Jutterström.

Och han är långt ifrån ensam. Sammat typ av kritik kommer från en rad fackförbund, bland andra Byggnads och Målareförbundet:

”Inga frikort”

– Vi kommer bekämpa dålig politik oavsett var den kommer ifrån. En Socialdemokratisk regering har inga frikort, säger Målareförbundets ordförande Mikael Johansson.

Frågan är vad som händer med den tidigare så starka kopplingen mellan LO-förbunden och S nu. I januari sa 43,3 procent av LO-medlemmarna att det skulle rösta på S, men i den senaste mätningen i mars så svarade 37,5 procent samma sak, en minskning med 5,8 procentenheter. Under samma period ökade Vänsterpartiet sitt stöd bland LO-medlemmarna med 4,6 procentenheter.

Mikael Ybert är ordförande för avdelning 2 i Pappers men också ledamot för Socialdemokraterna i Älvkarleby kommunfullmäktige.

– Jag tror att det kan bli förödande för Socialdemokraterna på sikt. Man har tagit ett riktigt ordentligt kliv in i mitten och lämnat den socialdemokratiska politiken och bakgrunden som vi kommer ifrån.

För Pappers del så är den tidigare så heliga facklig-politiska samverkan nu ifrågasatt.

Partiet: ”Har förståelse”

– De partier som för en juste politik som gynnar våra medlemmar är vi beredda att stötta. Hittills har Socialdemokraterna gjort det, men efter det här så finns det en tveksamhet bland våra medlemmar, säger ordförande Matts Jutterström.

Socialdemokraternas partiledning har tagit del av kritiken. Bland annat deltog statsminister Stefan Löfven i ett av LO:s möten. Så här kommenterar partisekreteraren Lena Rådström Baastad:

– Jag har förståelse för att delar av januariavtalet inte går i linje med den politik som den fackliga rörelsen vill se och vissa punkter i avtalet innehåller politik som vi själva naturligtvis inte heller driver som parti. Socialdemokraterna har i dagsläget en omfattande dialog med både LO och deras enskilda förbund om hur vi ska stärka den facklig-politiska samverkan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer