Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommuner ska inte behöva tillstånd för att sätta upp övervakningskameror, föreslår regeringen. Foto: Robin Bäckman/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tidöpartierna vill underlätta för utökad kameraövervakning

Uppdaterad
Publicerad

Tidöpartierna vill göra det lättare för kommuner och regioner att sätta upp övervakningskameror. Det meddelar justitieminister Gunnar Strömmer (M), som under torsdagen besöker Rotebro torg i Sollentuna.

– Det handlar om att vända på initiativrätten till de som finns längst ut i kapillärerna, säger han.

På plats i Sollentuna är även Richard Jomshof (SD), ordförande i justitieutskottet, samt rättspolitiska talespersonerna Torsten Elofsson (KD) och Juno Blom (L).

Utredning tillsätts

I Tidöavtalet kom regeringspartierna och Sverigedemokraterna överens om att underlätta för utökad kameraövervakning. Nu tillsätts en utredning som kommer att presenteras i april 2024.

– Förhoppningen är att det ska finnas en lagstifting på plats så tidigt som möjligt under 2025, säger Juno Blom.

Under utredningen kommer man bland annat att titta på om det går att ge kommuner och regioner möjlighet för att sätta upp kameror på allmänna platser utan tillstånd. Det ska dock fortfarande finnas en anmälningsskyldighet, betonar Gunnar Strömmer. 

– Det är klart att det också måste utövas en tillsyn naturligtvis.

”Trygghetsskapande effekt”

Richard Jomshof pekar på att kommunerna har en viktig roll att spela och att man behöver undvika att tiden för tillstånd tar för lång tid.

– Det handlar också om att försöka hitta ett system där de olika parterna arbetar mot samma regelverk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.