Regeringen skjuter på publiklättnader

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inga lättnader i publikrestriktioner som planerat – åtminstone inte nu. Det beskedet gav regeringen i dag. Orsaken är den återigen ökade smittspridningen i samhället.

– Jag förstår att beskedet gör väldigt många besvikna, säger idrotts- och kulturminister Amanda Lind (MP) under en pressträff.

Tanken var att regeringen i dag skulle klubba igenom ett undantag från förordningen som begränsar offentliga tillställningar och allmänna sammankomster.

Från den 15 oktober skulle  lättnader införas som tillät större publik på vissa arrangemang. Idrottsarenor skulle till exempel kunna ta in sittande publik på upp till 500 personer med särskilda förhållningsregler.

Men i dag meddelade regeringen alltså att man skjuter på beslutet.

– Regeringen planerar fortfarande att göra de här förändringarna, men vi gör det inte i dag, säger Amanda Lind.

FHM rekommenderade

Den ökade smittspridningen i samhället ligger till grund för beslutet, förklarade socialminister Lena Hallengren (S).

– Utvecklingen i Europa visar att sjukvården kan bli hårt pressad igen om sjuktalen skjuter i höjden, säger hon.

På pressträffen medverkade även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson som berättade att man från myndighetens sida uppmanat regeringen att inte införa lättnader i nuläget.

Han meddelade också att FHM vill att reglerna ska kunna skärpas lokalt vid behov.

– Vi anser att den möjligheten behövs nu, säger Carlson.

På frågan om restriktionerna kan komma att lättas innan årets slut svarade Carlson:

– Vi måste inte tillbaka till de låga nivåerna vi hade under sensommaren utan det hänger på smittspridningsäget. Får vi en lagom dämpning kan vi komma snabbt till stånd.

Riksidrottsförbundet: Stor besvikelse

Beskedet möttes med både besvikelse och förståelse från de drabbade sektorerna. Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, säger i ett pressmeddelande:

”Det är förstås en stor besvikelse eftersom det hade betytt mycket för idrottsrörelsen och alla oss som älskar att titta på idrott live. Vi har förståelse för och anpassar oss till rådande läge. Vi är mitt i en pandemi och att motverka ökad smittspridning måste gå först.”

Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll (Sef), beskriver det om ett hårt slag mot idrotten.

– Det är någon sorts blandning mellan besvikelse, förtvivlan och uppgivenhet som sprider sig i våra verksamheter just nu. Jag har en förståelse för att smittspridningen stiger, men jag kan inte förstå att vi ensamma är de som behöver hållas på ett undantag fortfarande, säger han till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.