Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Han ska snabbutreda datalagringslag

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet från EU-domstolen att svenska internetoperatörer inte längre får lagra information om kundernas data trafik har fått skarp kritik för att de försvårar polisens arbete. Regeringen reagerar med en utredning ledd av Sigurd Heuman.

Polisen anser sig inte kunna utföra sina utredningar efter EU-domstolens dom angående den svenska datalagringen. Nu meddelar inrikesminister Anders Ygeman (S) att man imorgon tillsätter en utredning för att kunna ändra lagstiftningen.

Ny lag – snabbt!

– Polisen och säkerhetspolisen behöver de här uppgifterna från operatörerna för att genomföra sina utredningar. Därför kommer vi på regeringssammanträdet imorgon att tilllsätta en utredning för att så snabbt som möjligt få en ny lag på plats säger Anders Ygeman till SVT Nyheter.

Tidigare sparade internetleverantörerna uppgifter i sex månader, men flera av bolagen har efter domen i december slutat lagra uppgifter. Det rör sig till exempel om IP-nummer som polisen behöver ha för att kunna se vem som gjort sig skyldig till ett brott.

Starkare skydd

– Utlåtandet från EU-domstolen pekar på att svensk lagstiftning haft för dåligt skydd. Därför måste vi ha starkare spärrar för den personliga integriteten och för rättssäkerheten, säger Anders Ygeman till SVT Nyheter.

Att regeringen tar problemen på största allvar förstår man på den korta utredningstiden. Utredningen ska redan redovisas den 8 oktober och utredare blir Säkerhets- och integritetsskyddsnämndens ordförande: före detta lagmannen Sigurd Heuman.

Rikets säkerhet

– Under utredningstiden hoppas jag att operatörerna lämnar ut viktig information som är av vikt för rikets säkerhet och för att lösa allvarlig brottslighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer