Regeringen tar bort sekretessen på coronastöd till företag

Uppdaterad
Publicerad

Alla beslut om vilka företag som får permitteringsstöd kommer att offentliggöras. Det har regeringen nu beslutat tillsammans med januaripartierna.

– Det är viktigt att både journalister och allmänhet kan granska korttidsstöden, säger Magdalena Andersson till SVT.

Regeringens stöd till företag som korttidspermitterar beräknas landa på 43 miljarder kronor i år. Men när journalister – eller andra – vill veta vilka företag som får del av pengarna har Tillväxtverket sagt nej, med hänvisning till affärssekretess.

Förra veckan kunde SVT Nyheter avslöja att över 2 000 företag riskerar att få krav på återbetalning av stöden, eftersom de gjort aktieutdelningar. Men vi får inte veta vilka företag det gäller. Även när sekretessen har överklagats till domstol har svaret varit nej.

Nu vill regeringen ändra på det.

Föreslår undantag

Regeringen föreslår ett undantag från sekretessen, som enligt finansdepartementet ska börja gälla första juli 2021.

– Nu ändrar regeringen lagstiftningen så det blir öppet för alla att granska, säger Magdalena Andersson.

Finansministern menar att förändringen går att genomföra utan att avslöja för mycket företagshemligheter

– Företag skickar in en massa underlagsmaterial. Det kommer inte bli offentligt, utan det är själva besluten om vilka som får stöd, och hur stora stödbeloppen är som blir offentligt säger hon till SVT.

Att sekretessen hävs nästa år innebär att även äldre beslut om permitteringsstöd offentliggörs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.