Foto: Scanpix.

Regeringen till försvaret: Banta lönekostnaderna

Uppdaterad
Publicerad

I morgon beslutar regeringen att försvarets lönekostnader måste minska med en halv miljard under kommande fem år.

Enligt regeringen har försvaret ökat sitt personalbehov med över 2.000 fast tjänstgörande och det är en utveckling som regeringen vill stoppa.

Regeringens beslut innebär att man måste minska personalkostnaderna med en halv miljard kronor successivt fram till 2019.

– Försvarsmakten ska fullfölja det vi beslutat i riksdagen nämligen att öka andelen tidvis tjänstgörande soldater och reservofficierare och minska andelen heltidsanställda officerare och civila, säger försvarsminister Karin Enström (M).

Färre officerare och civilanställda

I regeringsunderlaget föreslås exempelvis 500 färre anställda officerare och specialistofficerare och 500 färre civilanställda men enligt Karin Enström innebär det inte nödvändigtvis att anställda sägs upp.

– Vi ser framför oss pensionsavgångar och minskat intag av de här personalkategorierna.

Och hon utesluter inte att minska officersutbildningen.

– Det måste försvarsmakten se över kopplat till behovet och vad man kan lösa på ett naturligt sätt, säger Karin Enström (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer