Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi ser att den organiserade brottsligheten är systemhotande.” Därför vill justitieminister Gunnar Strömmer (M) utvisa gängkriminella – innan de dömts. Foto: Peter Nässén/SVT

Regeringen: Utvisa gängkriminella – utan att de dömts

Publicerad

Gängkriminella som inte är svenska medborgare ska kunna utvisas – utan att de dömts för brott.

Det är ett av förslagen från regeringen, som vill gå hårdare åt utländska medborgare som utgör ett hot mot landets säkerhet.

Det är den så kallade lagen om särskild kontroll av vissa utlänningar, LSU, som regeringen vill utvidga.

En utredning ska se över möjligheterna för Säkerhetspolisen att i fler fall ta utländska medborgare i förvar och utvisa personer som utgör ett hot mot Sveriges säkerhet.

I dag används lagen för säkerhetshot som spioneri eller terrorism. Nu vill regeringen att grovt gängkriminella även ska räknas till samma kategori.

– Vi ser att den organiserade brottsligheten är systemhotande och utgör ett hot mot vår inre säkerhet på motsvarande sätt, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Krävs ingen dom

Om regeringen får som den vill ska utländska medborgare som kan kopplas till kriminella nätverk kunna utvisas, även om personen inte har dömts för något brott.

Enligt Gunnar Strömmer ska det handla om individer som anses särskilt farliga eller bedöms ha en central roll i ett kriminellt nätverk.

– I normalfallet krävs det en fällande dom för att få till stånd en utvisning, men för att värna vår säkerhet så måste staten i de allra allvarligaste fallen kunna ha verktyg att skicka ut farliga utländska medborgare, säger han.

Utredaren ska även föreslå längre förvarstider och om Säpo ska få utökade möjligheter att använda tvångsmedel inom lagen av LSU. Utredningen ska redovisas senast den 21 november nästa år.

Vill utvisa fler

Regeringen och Sverigedemokraterna har varit tydliga med att man vill att fler kriminella som begår brott ska utvisas.

Flera förslag har lagts fram på området, men om det i praktiken innebär att fler kommer att utvisas är desto osäkrare. Polisen har flaggat för att många utvisningar oavsett är omöjliga att verkställa till ett flertal länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.