Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) om vargarna: ”Acceptansen har minskat” Foto: TT

Regeringen vill att vargstammen minskas kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill minska antalet vargar i Sverige kraftigt. I dag finns omkring 400 vargar, men populationen bör ligga långt under den nivån, anser landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S).

I morgon beslutar regeringen om att återigen låta Naturvårdsverket utreda hur många vargar det ska finnas i Sverige. Dagens stam på cirka 480 i Skandinavien, varav omkring 400 i Sverige, är för stor enligt landsbygsminister Anna-Caren Sätherberg (S).

– Vi har ju nått gynnsam bevarandestatus och det gör att vargförvaltningen inte känns förutsägbar, säger hon.

”Vargstammen ökar varje år”

Regeringens beslut kommer bara en dryg vecka efter att en majoritet i riksdagen (M, Sd, Kd, C) beslutade om att man vill minska antalet vargar till 170 individer.

År 2013 slog riksdagen fast att Sverige ska ha minst 170–270 vargar för att uppfylla EU-direktivets krav om gynnsam bevarandestatus.

”Med utgångspunkt i att den skandinaviska vargstammen inte ska bestå av fler än 230 individer bör Sverige ta ansvar för sin del och därmed ligga i det nedre spannet av referensvärdet”, skriver miljö- och jordbruksutskottet nu i ett tillkännagivande.

Exakt vilken nivå som är lagom vill landsbygsminister Anna-Caren Sätherberg inte säga, men påpekar att Sverige fortsatt måste leva upp till EU:s art- och habitatdirektiv om att skydda hotade arter.

– Vi ser att vargstammen ökar varje år och vi vill se om vi med det här kan nå ner till riksdagens mål. Nu kan vi se att konfliktnivån har ökat och acceptansen minskat.

Har acceptansen minskat?

– Jag stödjer det på människor som hör av sig till mig som bor där vargarna finns där man känner en social oro, och de som har tamboskap och blivit drabbade. Det är den uppfattning jag har att acceptansen har minskat.

Moderaternas landsbygdspolitiske talesperson John Widegren menar att riksdagens beslut om att minska vargstammen till 170 individer fattades på Moderaternas initiativ och är kritiska till att Socialdemokraterna röstade emot detta.

– Nu förhalar de det hela genom att låta Naturvårdsverket utreda frågan igen. Istället bör regeringen se till att myndigheten arbetar för att minska vargstammen, de måste följa riksdagens beslut, säger han till SVT.

Vargar kan flyttas

Målet om hur många vargar det ska finnas är utrett tidigare och omdiskuterat. Efter att forskare utrett inavelns betydelse har Naturvårdsverket fastställt en miniminivå på 300 vargar för att stammen ska anses ha gynnsam bevarandestatus, det vill säga livskraftig och inte inavlad. Då krävs också att nytt blod kommer in vart femte år. Men regeringen siktar alltså på lägre nivåer, och vill se om en flytt av invandrade vargar kan förbättra genetiken.

– Ju bättre genetik vi har i våra vargar så kommer stammen må bättre och vi kommer inte behöva ha lika många, säger Anna-Caren Sätherberg.

Naturvårdsverket ska även utreda om reglerna för skyddjakten kan förändras för att fler vargar ska kunna skjutas.

WWF: Inte vetenskapligt

Benny Gäfwert, rovdjursexpert på Världsnaturfonden WWF, ställer sig kritisk till att kraftigt minska antalet vargar i Sverige.

– WWF är kritiska till nivån på 170 individer. Den grundar sig inte i några vetenskapliga fakta, säger han.

Enligt Benny Gäfwert skulle ett så pass litet antal ligga långt under vad WWF anser krävs för att vargstammen ska vara livskraftig.

– I vilda populationer kan oförutsedda saker hända och då är nivån 170 för låg. Vi har en problematik när det gäller genetiken på varg och ju mindre vargstammen är desto större effekt får fluktuationer på stammen vad gäller den genetiska statusen.

Detta ska utredas om vargen

Regering kommer inom kort att ge Naturvårdsverket tre nya uppdrag:

·      Att utifrån vetenskaplig grund och art- och habitatdirektivet – och riksdagens beslut – se över förutsättningar för att nå intervallet för 170–270 vargar och samtidigt uppnå gynnsambevarande status.  Uppdraget ska redovisas i oktober 2024.

·      Att uppdatera riktlinjer om skyddsjakt på varg. Uppdraget redovisas den 31 mars 2023

·      Att Naturvårdsverket ska även få i uppdrag att se vilka åtgärder som behövs för att en inflyttad varg kan flyttas inom Sverige för att nå bättre genetisk status. Uppdraget redovisas den 12 april 2024

Källa: regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.