Skyttesoldater vid Ledningsregementet i Enköping under inspektion. Foto: TT

Regeringen vill ha fler värnpliktiga

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill öka antalet värnpliktiga med 1.000 personer per år. Från 2020 ska 5.000 göra värnplikten varje år.

Enligt tidigare beslut, ska minst 4.000 personer om året göra grundutbildningen 2018 och 2019. Nu vill regeringen vill öka det till 5.000 personer per år.

– Det här är första steget i en process där vi prövar möjligheten att utöka Försvarsmaktens numerär, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SVT Nyheter.

Leder till större försvar

Regeringsbeslutet i dag, är en ändring i direktiven till Försvarsmakten och följer det förslag som presenterades förra året i utredningen ”En robust personalförsörjning av det militära försvaret”. Det innebär en successiv ökning av antalet utbildade värnpliktiga som på sikt kommer leda till en större Försvarsmakt, enligt Peter Hultqvist (S)

– Värnpliktssystemet underlättar möjligheten att göra detta på ett smidigt sätt. Regeringens uppdrag innebär att de ekonomiska och organisatoriska förutsättningarna för detta nu ska undersökas, säger han.

Värnplikten har varit vilande sedan 2010. I mars i år beslutade regeringen att den ska återupptas. Då beslutades också att 13.000 skulle kallas till mönstring, varav 4.000 ska tas ut till värnplikten nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer