Foto: Scanpix

Regeringen hantering KU-anmäls

Uppdaterad
Publicerad

Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill nu att riksdagens konstitutionsutskott, KU, granskar hur regeringskansliet hanterat offentliga handlingar i samband med Aftonbladets avslöjande av Näringsdepartementets representation.

Leif Pagrotsky (S) är den som från Socialdemokraterna lämnat in en anmälan till Konstitutionsutskottet.

Han framhåller att de offentliga handlingar som begärts ut inte lämnats ut skyndsamt, utan först efter att kontakt tagits med den politiska ledningen.

”Innan utlämnandet passade man på att ändra i det begärda materialet och dessutom lämnade man delar av de begärda handlingarna till ett konkurrerande medium innan Aftonbladet fick ut dem. Detta kan inte vara förenligt med den grundlagstext som reglerar allmänhetens möjligheter att få ta del av allmänna handlingar”, skriver Pagrotsky i sin anmälan.

”Synnerligen allvarligt”

Han vill också att KU granskar att regeringskansliet infört nya rutiner, som fördröjer utlämnandet av allmänna handlingar. Varje gång medier begär ut handlingar, går dessa först till pressavdelningen på berört departement.

”Det är synnerligen allvarligt när regeringen på olika sätt försvårar för allmänheten att få ta del av allmänna handlingar, inte minst mot bakgrund av att rättigheten är grundlagsskyddad”, skriver Leif Pagrotsky.

(V): ”Grundbult i demokratin”

Även Vänsterpartiet KU-anmäler nu händelsen. Vänsterpartiets näringspolitiske talesperson Kent Persson, menar att det är graverande.

–Offentlighetsprincipen är en grundbult i vår demokrati, och det är oerhört viktigt att det inte tummas på reglerna, säger han till SVT.

Välkomnar en granskning

Annie Lööfs pressekreterare på Näringsdepartementet Kenneth Hultgren säger till SVT att man välkomnar en granskning i KU.

-Vi vet att alla handlingar som begärts ut har lämnats ut skyndsamt inom 24 timmar. Vi kan inte på något sätt se att vi har förhalat utlämnanden av handlingar, det finns inget egenvärde i det, säger Kenneth hultgren.

SVT har även sökt Aftonbladet för en kommentar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.