Foto: Scanpix.

Regeringens jobbsatsning sågas

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens nedsättning av arbetsgivaravgiften för unga är både dyr och har för dålig effekt enligt en preliminär forskarapport som SVT tagit del av.

Frågan om sänkta arbetsgivaravgifter för ungdomar ger nya jobb blev på nytt en stridsfråga vid söndagens partliledardebatt.

Kritikerna hävdar att reformen inte har någon verkan, och nya siffror som SVT tagit del av ser ut att ge dem rätt.

Över en miljon/jobb

Enligt en preliminär version av den rapport som kommer att ges ut av IFAU (institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) är kostnaden per nytt jobb mellan 1 och 1, 5 miljoner kronor enligt rapporten. På längre sikt är det osäkert om reformen har någon effekt alls trots att den kostar 14 miljarder kronor per år.

2007 och 2009 beslutade regeringen att sänka kostnaderna för att ha unga anställda. Man halverade arbetsgivaravgiften för alla mellan 18 och 25 år. Det kostar omkring 14 miljarder kronor årligen.

Reformen ifrågasattes kraftigt, inte minst av ledande forskare och ekonomer som Lars Calmfors vid Stockholms universitet.

Första vetenskapliga studien

Nu har Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering gjort de första vetenskapliga studierna av reformen. Svaret är att det gav få unga jobb. Reformen gav liten effekt och var dyr.

Totalt har reformen gett mellan 4.000 och 6.000 nya jobb och beräkningar som forskarna gör i den preliminära rapporten visar att kostnaden per nytt jobb ligger mellan 1 miljon och 1,5 miljon kronor. Men det är enbart effekter på kort sikt. På längre sikt är reformen än mindre effektiv.

IFAU har också granskat vad som skett specifikt inom Handelsföretagen och om de anställde fler unga – men även där bedöms effekterna vara små eller obefintiga när det gäller antalet jobb, löner och arbetade timmar.

Förtydligande: Effekterna som redovisades gäller för åldersgruppen 21-24 år och inte för hela gruppen som sträcker sig från 18-24. Det innebär att antalet nya jobb för hela gruppen kommer att vara större än det som redovisades i artikeln. Dock inte dubbelt så många utan något mindre. När det gäller kostnaden per jobb så utgick de beräkningarna från att bara viss del av sänkningen av arbetsgivaravgiften går till gruppen i åldern 21-24 år. Rapporten kommer att presenteras om cirka två veckor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.