Det formella beslutet att köpa det amerikanska luftvärnsrobotsystemet Patriot fattades på torsdagen av regeringen. USA:s regering har godkänt en försäljning för maximalt 3,2 miljarder dollar vilket motsvarar 28 miljarder kronor. I inledningsskedet handlar det om minst 10 miljarder kronor. Foto: AP/Eugene Hoshiko

Regeringsbeslut i dag: Sverige köper Patriot

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen fattade på torsdagen det formella beslutet att ge Försvarsmakten och FMV uppdraget att anskaffa det amerikanska luftvärnsystemet Patriot. Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) säger att regeringens hantering av affären kan komma att granskas av konstitutionsutskottet eftersom försvarsministern i en radiointervju berättade om det kommande beslutet före riksdagen fick någon information.

Luftvärnaffären med ett av världens absolut största vapenföretag, amerikanska Ratheon, är värd minst 10 miljarder kronor i första fasen, enligt tidigare uppgifter från FMV.

Samtidigt har USA gett option på att Sverige i ett senare skede kan köpa sammanlagt 300 luftvärnsrobotar till ett maximalt värde av 3,2 miljarder dollar, enligt det officiella godkännandet från USA:s regering, som SVT Nyheter läst.

Det motsvarar 28 miljarder svenska kronor i juli 2018.

Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) säger att upphandlingen kan komma att anmälas till riksdagens konstitutionsutskott, eftersom upphandlingen skett för snabbt, enligt Widman.

Kritik mot förhandsbesked

Widman är dessutom kritisk till att försvarsminister Peter Hultqvist (S) gav förhandsbesked på onsdagen om regeringens kommande beslut i en radiointervju i Ekot strax före försvarsutskottet skulle sammanträda klockan 13 på onsdagen.

– Regeringen har meddelat riksdagen att man skulle förankra det här beslutet innan man skred till verket, men redan före utskottsmötet uttalade försvarsministern att man idag skulle besluta att köpa Patriot, och det är en ordning som innebär att man inte på allvar försökte förankra fattade beslut. Jag utgår ifrån att det blir en konstitutionell granskning i någon form, säger Allan Widman (L).

Enligt det officiella amerikanska dokument som SVT Nyheter läst har Sverige fått tillstånd att köpa den senaste versionen av Patriot luftvärn, konfiguration 3.

Den mest kostsamma delen av affären är robotarna.

Dollarkurs försvårar

Eftersom dollarkursen varierar och kostnaden kommer att betalas kvartalsvis fram till 2024 är det svårt att fastställa ett exakt belopp i slutändan.

Optionen innebär att Sverige inte behöver ett nytt godkännande av USA:s regering om Sverige vill beställa fler robotar än de som ingår i den första beställningen som är värd minst 10 miljarder kronor. I den ingår få robotar.

I den amerikanska offerten ingår 100 robotar (GEM-3). De är större robotar med kraftigare laddning och längre räckvidd. De är optimerade mot flygplan.

I offerten finns även 200 stycken PAC-3 robotar. Det är nyare och framtagna som skydd mot ballistiska robotar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.