Foto: SVT

Anna Kinberg Batra: Kommer inte söka stöd hos SD

Uppdaterad
Publicerad

Regeringsfrågan debatterades i kvällens Agenda – och det blev en hetsig ordväxling mellan statsminister Stefan Löfven och oppositionsledaren Anna Kinberg Batra (M) om hur Sverige ska styras efter nästa val, om det blir så att inget block får egen majoritet.

Halvvägs in i regeringens mandatperiod har frågan om hur Sverige ska styras efter nästa val blivit allt mer akut. Jan Björklunds (L) förslag att Alliansen ska ingå regering med Socialdemokaterna år 2018, för att hindra Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet från att få inflytande i svensk politik, har inte möts av entusiasm bland allianskollegorna.

Vill inte ta stöd av SD

Båda Löfven och Kinberg Batra var överens om att de inte ville ta stöd av Sverigedemokraterna för att kunna regera, men Anna Kinberg Batra var heller inte pigg på att regera med Socialdemokraternas hjälp, så som Jan Björklund föreslagit tidigare i veckan.

I kvällens partiledardebatt försäkrade Jan Björklund att han i första hand ska jobba för en Alliansregering, men att det finns ett behov av att föra ett ”ärligt resonemang” om vad man ska göra om samma situation uppstår efter valet 2018 som sist.

– SD är ett rasistiskt parti, det är inte aktuellt för oss liberaler, sa Jan Björklund.

Löfven krävde svar

Stefan Löfven berättade ännu en gång att han är öppen för ett samarbete med Alliansen, men krävde svar från Anna Kinberg Batra om huruvida hon kunde tänka sig att ta stöd av eller samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Jag är inte beredd att börja inleda ett samarbete med Sverigedemokraterna. Där skiljer jag mig inte från statsministern, sa Anna Kinberg Batra.

Men hon gav inget klart svar på om Moderaterna kunde tänka sig att ta stöd från SD.

– Är du beredd att bli beroende av Sverigedemokraterna eller inte? krävde Stefan Löfven att få veta.

– Är du? Vi har inga olika åsikter här utan hur Jimmie Åkesson röstar, det är upp till honom, sa Anna Kinberg Batra.

”SD fortsätter växa”

När Jimmie Åkesson kom in i debatten konstaterade han att hans parti växer ”för varje val och kommer fortsätta växa”.

– Ni kan fortsätta tro att era block ska bilda majoritetsregering men det kommer inte hända. Anna Kinberg Batra måste bestämma om hon ska ta stöd från mig eller från Stefan Löfven för att bli statsminister och där har hon inte gett besked, sa Åkesson.

Ebba Bush Thor (KD) tyckte debatten osade väljarförakt.

– Vi kan inte prata som att valet redan är avgjort, sa hon.

Partiledaren upprepade också sitt svar på Jan Björklunds förslag:

– Det är inte vår uppgift att hålla denna regering under armarna, sa hon.

– Ni håller de facto den här regeringen under armarna i dag. Ni hade kunnat fälla regeringen tidigare, sa Jimmie Åkesson.

Men Ebba Bush Thor sa att hon inte kunde tänka sig att sätta sig i förhandlingar med folk som Kent Ekeroth, Anna Hagwall och Oscar Sjöstedt.

– Det måste finnas grundläggande respekt. Jag kan inte se framför mig att jag ska sätta mig ned med någon som Kent Ekeroth som har sprungit runt med järnrör på stan. Anna Hagwall som nu senast ville begränsa Bonniers inflytande därför att det är för många judar i koncernen eller Oscar Sjöstedt som har skämtat om att man har sparkat på får som om de vore judar.

– Att ett par enskilda politiker i ett parti gör en dumhet eller framställs som att de har gjort en dumhet. Att det på något sätt ska avgöra hela Sveriges framtid. Är inte det svenska samhället viktigare än vad en person sa på en fest för fem år sen, svarade Jimmie Åkesson.

”Kommer hjälpa dig avgå”

Annie Lööf verkade inte heller ha något intresse av att samarbeta med Socialdemokraterna. Centerledaren vill hålla ihop Alliansen och byta ut Stefan Löfven, sa hon.

– Om vi har ett oklart parlamentariskt läge där det inte finns en klar majoritet i Sveriges riksdag så kommer jag inte att avgå på valnatten, sa Löfven.

– Men det kommer vi att hjälpa dig med, svarade Anna Kinberg Batra.

Gustav Fridolin (MP) var den enda som gick på Jan Björklunds linje och lät bli att totalsåga ett samarbete mellan de rödgröna och Alliansen. vänsterpartiets Jonas Sjöstedt sa sig vara bekymrad över Socialdemokraternas och Miljöpartiets agerande.

– Vänsterpartiet vill ha en rödgrön sida som är större än Allainsen. Vi är beredda att samarbeta, vi är beredda att regera, sa han.

Jan Björklund fortsatte försvara sitt förslag under debatten.

– Vi måste på allvar fundera på vilket samhälle vi vill ha. Vill vi ha ett samhälle där ytterpoolerna växer och vi får större motsättningar? Debatten blir nästan hatisk. Jag vill ha ett samhälle där vi håller ihop, och då tror jag att Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna måste hållas utanför regeringsmakten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.