Regeringskansliet är rekorddyrt

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för Regeringskansliet har stigit med en och en halv miljard på fyra år, visar Rapports granskning. Sverige har numera Europas största regering och kostnaderna för Alliansens eget regeringskansli ökar år efter år till rekordnivåer.

Att minska onödig statlig byråkrati har varit en av Alliansens viktigaste frågor.

Till exempel fick socialdemokraternas statsminister Göran Persson kritik för att kostnaderna för hans regering ökade.

Så här sade, till exempel, regeringens nya IT-minister, Anna-Karin Hatt (C), i Rapport 2007:

– Vi har pratat ganska mycket från alla de borgerliga partierna om att vi behöver effektivisera myndigheterna och inte ha så mycket myndigheter. Vi behöver effektivisera den offentliga förvaltningen i allmänhet och då måste det också återspegla sig i de rekryteringar vi själva gör.

Perssons kansli billigare

En genomgång av Regeringskansliets kostnadsutveckling de senaste tio åren, som Rapport gjort, visar att regeringen Reinfeldt blivit ännu dyrare än den tidigare regeringen.

Vid senaste årsskiftet kostade Regeringskansliet närmare sju miljarder kronor, en ökning med över en och en halv miljard kronor jämfört med Göran Persson sista regeringsår.

Reinfeldt försvarar kansliet

-Det är klart att vi behöver ett bra regeringskansli i Sverige som kan förebereda ärenden och har välmotiverad personal, säger Fredrik Reinfeldt.

– Det handlar om många tusen som jobbar i Regeringskansliet. Vi ska också komma ihåg att vi är medlemmar i EU och det innebär att våra kansliresurser är kopplade till det också, fortsätter Reinfeldt.

5.000 anställda

Sedan 2006 har det för varje år blivit fler människor som jobbar

i Regeringskansliet.

Vid senaste årsskiftet var det närmare 5.000 personer.

Regeringen har tagit på sig allt fler uppgifter, till exempel E-delegation, rådet för statligt ägande och Östersjöstatens råd och allt fler konsulter.

”Får inte sprida sig”

Utvecklingen oroar Skattebetalarnas förening.

– Inte minst är det viktigt att det här inte sprider sig till andra myndigheter för så kan det vara. Det kan vara svårt att låta en myndighet, regeringskansliet, expandera snabbt och samtidigt prata om att andra myndigheter ska hålla nere sina kostnader, säger Robert Gidelund, vd Skattebetalarnas förening.

Knut Kainz Rognerud

knut.rognerud@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.