Region Halland startar startar en visselblåsarfunktion. Foto: SVT

Region Halland går plus – räddas av statsbidrag

Uppdaterad
Publicerad

För andra året i rad visar Region Halland ett positivt resultat. Men 13 miljoner plus skulle istället ha varit ett minusresultat om inte regionen fått ett antal statsbidrag. – Vi måste få kontroll på våra kostnader, säger Stefan Bengtsson (C) från regionstyrelsen.

Det är kostnaderna för hälso- och sjukvården som blivit betydligt dyrare än vad regionen hade trott.

– Utan de här statsbidragen som vi inte kände till när vi gjorde budget hade vi gjort ett stort minus. Vi har betydligt högre kostnader i hälso- och sjukvården än vi har budget för och vi räddas lite av ökade intäkter som vi inte hade kunnat förutse, säger Stefan Bengtsson (C) regionsstyrelsens 1:e vice ordförande.

Val 2018 – #dinröst

Han säger att regionen är glada över att återigen visa ett positivt resultat men menar samtidigt att situationen i längden är ohållbar. Regionens kostnader har ökat med sex procent men plusresultatet räddas av att även intäkterna ökade, mycket på grund av generella statsbidrag som regionen alltså inte räknat med.

– Det viktiga är att sex procent är en väldigt hög kostnadsökningstakt och det allra värsta är att våra prognoser visar att vi inte kan förvänta oss en sådan hög intäktsökning i framtiden. Därför måste vi dämpa kostnadsökningen annars räcker inte pengarna till, säger Stefan Bengtsson (C).

Inhyrda läkare och sjuksköterskor

En del i de höga kostnaderna för vården är inhyrda läkare och sjuksköterskor. I region Halland uppgår de till nära 170 miljoner kronor, vilket innebär en ökning med 20 procent jämfört med 2016. Kostnadsökningen beror främst på antalet inhyrda sjuksköterskor, medan kostnaden för inhyrda läkare är i stort sett densamma som föregående år.

– Det är att vi inte har lyckats rekrytera personal på de pass vi behöver. Där tog vi ett beslut före jul med att öka OB-ersättningen för framförallt sjuksköterskorna. Det är en rekryteringsfrämjande åtgärd och vi vill kunna minska beroendet av bemanningspersonal, säger Stefan Bengtsson (C)

Effektivisera vården

Den största intäktskällan som regionen har är regionsskatten och där har intäkterna ökat med drygt fyra procent jämfört med 2016. Men Stefan Bengtsson tror inte det är hållbart att kostnaderna varje år ökar med lika mycket som intäkterna. Ett steg på vägen för att försöka lösa underskottet inom vården är att se över patienternas flöde genom vården där Stefan Bengtsson tror att mycket kan förbättras och effektiviseras. 

– Vi är jätteglada och jättenöjda med att det blir ett plusresultat. Men vi har fortsatt ett stort jobb att göra inom hälso- och sjukvården för att få våra kostnader under kontroll, säger Stefan Bengtsson (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet