Andreas Wladis, som är professor i traumatologi och katastrofmedicin och Lena Hallengren (S), socialminister. Foto: Fredrik Nilsson/Marcella Svensson/SVT/TT

Regioner pekas ut som ansvariga för beredskapsmiss

Publicerad

Regionerna borde ha byggt upp beredskapslager för utrustning och läkemedel för att bättre kunna hantera en pandemi. Det här anser Andreas Wladis, som är professor i traumatologi och katastrofmedicin. Socialminister Lena Hallengren (S) håller med om att det har funnits brister i beredskapen.

– Ansvaret för att upprätthålla en katastrofmedicinsk beredskap ligger helt otvetydigt på regionerna, säger Andreas Wladis till SVT Nyheter.

Andreas Wladis anser att det som nu har hänt inte på något sätt är oväntat. För det första har det funnits en utbredd insikt om att en pandemi kommer, förr eller senare. För det andra har de problem som uppstått med tanke på den dåliga beredskapen varit lätta att förutse.

– Vi har ju påtalat de här bristerna i den katastrofmedicinska beredskapen gång på gång i olika kanaler, inom akademin, i möten med myndigheter och i kontakt med sjukvården. Kunskapen har funnits där i många år om att det här skulle komma, och konsekvenserna har vi också känt till, säger han och fortsätter:

Coronapandemin

– Om du träffar någon som låtsas att de är förvånade över att vi är i den här sorgliga situationen idag, så ska du inte tro på den personen, för antingen är han eller hon okunnig eller så spelar han eller hon okunnig.

Finns lagar om krissituationer i fred

Han pekar också på att det finns lagar som anger att det är regionernas ansvar att se till att vi har en god krisberedskap inom hälso- och sjukvården. En av dessa (lag 2006:544) anger bland annat att ”kommuner och regioner ska ...ha en god förmåga att hantera krissituationer i fred”.

Enligt Wladis innebär detta exempelvis att regionerna ska se till att det finns tillräckliga beredskapslager av utrustning och läkemedel.

Lena Hallengren: ”Så svensk beredskap ser ut”

Att ansvaret för krisberedskapen inom hälso- och sjukvården ligger på regionernas axlar är något som socialminister Lena Hallengren (S) håller med om. Så här svarar hon på frågan om inte hon och/eller regeringen borde ha hållit koll på att regionerna inte har upprätthållit den krisberedskap som i denna pandemi visat sig vara otillräcklig:

– Ja, vården har ju ett ansvar för att ha en beredskap för sitt på samma sätt som inom inom andra verksamheter. Det är ju så svensk beredskap ser ut, och det är ju något som vi har varit överens om när det gäller hur vi ska hantera kriser. Nu är vi ju inne i en helt exceptionell kris som jag ärligt talat har svårt att se att någon har varit förberedd på oavsett vilka system man har haft, men man kan ju ha varit mer eller mindre förberedd, säger Lena Hallengren och fortsätter:

– Det är klart att jag känner en oro för hur vi ska hantera situationer framöver om vi inte bygger upp lager och hittar ett annat sätt att vara uthålliga framöver och ha en mer långsiktig beredskap. Det kommer att vara viktigt framöver.

”Behöver stöd från nationella myndigheter”

Från regionernas sida är man medveten om ansvarsbilden, men menar att det är svårt att förutse en pandemi av den här magnituden.

– Det blir svårt att ha tillräckliga förberedelser på regional nivå. Det är nationella myndigheter som måste ge vägledning för regionerna. Men nu kraftsamlar regioner och kommuner för att tackla krisen och än så länge går det bra, säger Ann-Sofie Eriksson, sektionschef på Sveriges kommuner- och regioner (SKR).

– Sedan har regionerna en krisberedskap och där måste man jobba mer. Det finns ett projekt tillsammans med MSB för att regionerna ska kunna vara mer förberedda. Men vi har länge påtalat att det projektet är underfinansierat, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet