Till natten mot lördag ligger inga snövarningar kvar, men däremot är flera klass 1-varningar för plötslig ishalka utfärdade. Foto: Pontus Stenberg & TT

Varning: Blötsnön och halkan håller i sig över helgen

Uppdaterad
Publicerad

Blötsnö, risk för ishalka på vägarna och allmänt ruggigt väder. Under söndagen ställer snö och is till det ordentligt för många trafikanter. Meteorologiskt sett är det fortfarande höst i stora delar av landet, men under helgen får en del av oss en liten försmak av vad som komma skall.

SMHI hade under lördagen utfärdat klass 1-varningar för tidigt snöfall i Västmanland, Örebro, Östergötland, Kalmar och Södermanlands län. På sina håll blev marken ordentligt vit.

Till söndag ligger inga snövarningar kvar, men däremot är flera klass 1-varningar för plötslig ishalka utfärdade, för Norrbottens och Västerbottens kustland, Södermanlands län, Västmanlands län, Uppsala län och Stockholms län.

Kör försiktigt och se till att vinterdäcken är på, uppmanar Trafikverkets presskommunikatör Denny Josefsson.

Bilar hamnade i diket i samband med snöandet på lördagen, bland annat på riksväg 35 strax söder om Åtvidaberg. Foto: Pontus Stenberg

Minus på nätterna

Temperaturerna väntas generellt ligga över nollan de kommande dagarna, men på nätterna väntas minusgrader på de flesta håll.

– Det ser ut att bli minusgrader i princip hela landet under nätterna, med undantag för kustområdena, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

Regn och blötsnö följs av stjärnklart väder, minusgrader och risk för ishalka. Gäller stroa delar av centrala och östra Svealand, nordöstra Götaland och sydöstra Norrland. Vid norra Norrlandskusten återvänder regn och snö med risk för ishalka vid Västerbotten- och Norrbottenskusten. I övrigt bildas dis och lokal dimma i  stora delar av mellersta och norra Norrland. Foto: SVT

Solchanser att vänta

Det klara vädret höll i sig under lördagen i de västra delarna av landet. I Sveland och Götaland är det istället söndagen som ser ut att kunna erbjuda en del sol, och på måndag ser vädret ut att bli klart i stora delar av landet.

Hela helgens prognos hittar ni här.

Foto: Räddningstjänsten Vansbro

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.