Foto: SVT

Regn och tio minus – hur går det ihop?

Uppdaterad
Publicerad

I Jämtlands och Västernorrlands län har det blivit blixthalka sedan det kommit regn samtidigt som det varit runt tio minusgrader. – Det är ovanligt, det händer kanske vartannat år, säger SVT:s meteorolog Helen Tronstad.

Blixthalka har under tisdagen vållat stora problem i Jämtlands och Västernorrlands och även Gävleborgs län. Såväl bil- som kollektivtrafik har drabbats med många inställda bussturer och dessutom berördes flygtrafiken på Åre Österund Airport. Flera olyckor har skett.

Varför är vattnet inte fruset när det är så kallt?

– Vatten fryser vanligen vid noll grader men uppe i atmosfären, när det är väldigt små droppar, kan det vara flytande ner till minus 40 grader, säger Helen Tronstad.

– Vanligen bildas då snö när regnet kommer närmare marken men i vissa väderlägen sker det inte.

Varm luft ligger kvar högre upp

– När vattnet faller genom ett lager varmare luft hinner det inte frysa innan det når marken. Det kan hända när det varit mycket kallt och blir mildare. Då kan det ligga ett lager varmare luft flera hundra meter upp. Den milda luften är lättare och glider ovanför den kalla utan att kunna knuffa bort den, säger hon.

Helen Tronstad tillägger att det är väldigt ovanligt att detta fenomen uppträder när det är så pass kallt som tio minusgrader. Vilket förstås gör att många är helt oförberedda när halkan uppkommer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.