Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) under måndagens Riksdagsdebatt angående Metoo-uppropen. Foto: TT

Regnér: Me too blottlägger mäns vardagsmakt

Uppdaterad
Publicerad

Me too-debatten handlar om att blottlägga mäns vardagsmakt över kvinnor, säger Åsa Regnér (S), statsråd med ansvar för jämställdhet, i riksdagens aktuella debatt i ämnet.

– Den här debatten är för er alla kvinnor som vittnat, säger Rossana Dinamarca, feministisk talesperson för Vänsterpartiet, partiet som begärt debatten.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér har bjudit in initiativtagarna till de olika metoo-uppropen till ett möte senare i dag. Några frågor som ska tas upp är hur alla berättelser som delats ska förvaltas och hur den tystnadskultur som råder ska motverkas.

Sverigedemokraternas Paula Bieler säger att det är ett oerhört allvarligt ämne och att få har lämnats oberörda av alla berättelser.

Kampanjen #MeToo

– Som ung kvinna är det svårt att vara förvånad. Men jag är kluven till vad som händer. Det är uppenbart ett ämne som behöver lyftas och vi behöver på allvar diskutera vad som pågår i vårt land. Men vad gör vi sedan utan att ytterligare polarisera, undrar Bieler.

Hon anser att sexualbrottslagstiftningen måste ses över, liksom straffvärdena.

Ny sexbrottslag

Åsa Regnér lyfter fram exempel på vad regeringen gjort som kan vara medel i kampen mot det som kommit i dagen under uppropen, däribland en politik för jämställdhet, en nationell strategi för våld mot kvinnor och mot hedersförtryck. Hon säger att en ny sexualbrottslagstiftning är på gång. Regeringen har lovat en reglering av samtycke för sex ska läggas fram före årsskiftet.

Hon hävdar också att den jämställdhetsmyndighet som nu inrättas blir ett verktyg i arbetet.

– Den kommer att hjälpa oss att se till att vi gör rätt saker, säger Regnér.

Mer måste också göras på arbetsplatserna och det regelverk som redan finns mot trakasserier måste användas, framhåller hon.

Metoo en murbräcka

Jessica Polfjärd från Moderaterna anser att en förklaring till att metoo fått sådant genomslag just i Sverige är att Sverige är ett jämställt land. Hon ifrågasätter att ett land med ett av världens högsta skattetryck inte har råd att utreda våldtäkter. Straffen är dessutom för låga.

– Nu räcker det inte med fina ord. Straffen för våldtäkt är för låga. Straffen bör också höjas för sexuella övergrepp.

”Bestående förändringskraft”

Centerpartiet vill fördubbla regeringens satsningar till tjej- och kvinnojourer samt till Nationellt centrum för kvinnofrid.

– De allra flesta berättelserna skulle jag inte få säga högt i kammaren, säger Annika Qarlsson (C) om berättelserna ur de olika uppropen som vällt fram efter metoo-starten.

Lyfter utsatta

Miljöpartiets Janine Alm Ericson lyfte särskilt de utsatta kvinnorna som lever i kriminalitet och missbruk.

– Kvinnor utan skyddsnät som gått samman. Vi politiker ska i alla lägen vara de som står upp för samhällets mest utsatta, både i ord och handling. Det handlar om vittnesmål om dubbel utsatthet, kvinnor som är svikna av både gärningsmannen och samhället, säger Alm Ericson.

Vänsterpartiet lägger fram en åtgärdslista där en nationell kriskommission för att stödja kvinnor som trätt fram och berättat. V vill som regeringen förbättra sex- och samlevnadsundervisningen och införa en samtyckeslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet