Fredrik Reinfeldt i Rakt på med Mats Knutson Foto: SVT

Reinfeldt vill inte tvinga kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Antalet flyktingar som kommer till Sverige ökar kraftigt. Men statsminister Fredrik Reinfeldt vill inte tvinga kommunerna att ta emot fler.

Migrationsverket har 8.000 flyktingar som väntar i förläggningar på att få komma ut till vanliga bostäder i kommunerna, samtidigt som platserna i förläggningarna behövs för att ta emot nyanlända. Men Reinfeldt vill inte se något tvång mot kommunerna att ordna bostäder, inte ens ett tillfälligt sådant.

– Vi har försökt få kommunerna att ta mer ansvar och vi har sagt att kommuner som tar stort ansvar ska få mer pengar. Och vi tycker situationen har blivit bättre. Men nu har vi återigen en snabb förändring och jag ska inte framställa det som att vi snabbt och enkelt kan möta situationen, sade Reinfeldt i Rakt på med Mats Knutson.

Enligt Reinfeldt vill inte regeringen peka ut exakt var flyktingarna ska bo.

– Det är viktigt att de själva får välja var de vill bo. Att peka ut vart de ska ta vägen begränsar deras frihet. Det är viktigt att uppmuntra kommunerna att ta emot fler, för långsiktigt behövs det arbetskraft och många som kommit hit bidrar till välfärd och ökad sysselsättning. Men vi måste se till att det går fortare, sade han.

I budgeten reviderades kostnaderna ner för flyktingmottagandet. Är det nu redan överspelat?

–  Vi hade tidigare prognoser om anhöriginvandring, men den blev inte så stor som vi trodde och vi tog då ner kostnaderna för den. Vi kan inte styra exakt vad som sker, vi förändrar, vi skjuter till mer och vi får diskutera det i det här fallet. Merkostnaden är bara för en tid, sedan blir de skattebetalare, sade Reinfeldt.

I morgon börjar EU-toppmötet där migrationen är en av frågorna, aktualiserad efter katastrofen vid Lampedusa. Vad är ditt budskap för hur man ska lösa de här frågorna?

– Vill vi slippa se sådana scener igen måste vi ge bättre förutsättningar att komma till Europa. Det behövs legala vägar för migration, som vi har men andra saknar.

Fredrik Reinfeldt framhöll att andra EU-länder behöver leva upp till de avtal som ingåtts om flyktingmottagning.

– Om alla följde dem skulle det ge plats för 100.000 flyktingar. Vi följer reglerna men alla gör inte det. En stor mängd flyktingar kommer till Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Belgien och Sverige. De länderna hedrar ingångna överenskommelser men andra gör inte det, sade han.

Han sade sig inte tro på att några nya substantiella framsteg kommer att göras under EU-toppmötet men sade sig ändå se fram emot att lyssna på vad Italien har att komma med, eftersom man där börjat diskutera ett bättre flyktingmottagande.

Centerpartiet vill utöka de legala möjligheterna att söka asyl i Sverige till exempel vid de svenska ambassaderna utomlands. Är det något som intresserar Moderaterna?

– Nej, vi tror inte på det. Det skulle innebära ett stort skifte och vi vet inte riktigt vilket tryck vi skulle utsätta ambassaderna för. Sverige behöver inte addera mer – vi är generösa. Det borde vara mer diskussion om hur alla länder ska ta ett likartat ansvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer