Rekordbillig el – om du bor på rätt ställe

Uppdaterad
Publicerad

Det blir rekordlåga elpriser i Sverige resten av året om inget oväntat inträffar. Men det har samtidigt varit dramatiska prisskillnader mellan olika delar av Sverige – skillnader som kommer bestå de närmaste åren. 

– Det kommer sannolikt att bli det lägsta priset någonsin i år, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på elhandelsbolaget Bixia till SVT. 

Under fredagen var det störst prisområdesskillnader på elpriser som Sverige någonsin haft.

De låga priserna ser ut att vara här för att stanna i vinter eftersom industrin går på lågvarv och vattenmagasinen är välfyllda för vattenkraften. Vid tre tillfällen i år har det till och med varit ett negativt elpris – alltså att kunden fått betalt för att använda el.

– Gott om vatten kommer att pressa elpriserna hela vintern, förklarar Johan Sigvardsson.

63 procent dyrare

Men Sverige har olika elpriser. Det finns nämligen flera elprisområden i Sverige. Överföringsproblem mellan norr, där elproduktionen är störst – och söder, där den mesta elen används, gör att det är klart billigast i norr. Längst i söder har det i genomsnitt sedan årsskiftet varit hela 63 procent dyrare än i norra Sverige. 

– De närmsta tre, fyra åren kommer det att vara ungefär 20 procent högre elområdespris i södra Sverige än i norra Sverige, säger Christian Holtz, som är tillförordnad chef för energimarknad på teknikkonsulten Sweco. 

”Aldrig sett tidigare”

Prisskillnaderna kvarstår alltså, det råder ändå låga elpriser jämfört med tidigare år. Då gäller det att välja som konsument – fast eller rörligt elpris. 

– Alla typer av avtal är väldigt förmånliga som konsument. Vi har knappt aldrig sett sådana här priser tidigare, säger Johan Sigvardsson på Bixia. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.